#EUface

Novica 28.8.2020 20:09

Pahor v pogovoru z mladimi kmeti za ohranitev slovenskega podeželja

Predsednik republike Borut Pahor je v okviru tedna odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov danes obiskal družinsko kmetijo Selinšek v Staršah. V pogovoru z mladimi kmeti se je zavzel za ohranitev slovenskega podeželja, saj je to po njegovih besedah nacionalnega pomena, vrednoto pa predstavlja tudi zanj osebno.

Pahorju, ki se je tedna odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov udeležil na povabilo Zveze slovenske podeželske mladine, sta mlada kmeta Davorin in Jernej Selinšek skupaj s staršema Milanom in Marijo predstavila dejavnosti na kmetiji, kjer z inovativnimi pristopi mleko predelujejo v mlečne izdelke, so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor je po ogledu kmetije poudaril, da je vsako delo pomembno. "Kot si ne predstavljamo življenja brez zdravnikov, si ne predstavljamo življenja brez vas, mladih slovenskih kmetov," je dejal.

Obisk je izkoristil tudi za pogovor z novoizvoljenim vodstvom Zveze slovenske podeželske mladine, v katerem se je seznanil z nekaterimi prednostnimi temami, ki jim bodo v prihodnosti posvetili več pozornosti.

Med temami prednjači duševno zdravje med mladimi kmeti, zato so v zvezi pripravili projekt Nemoč podeželja, s katerim želijo s pomočjo svetovalne službe po Sloveniji izvesti delavnice duševnega zdravja in vzpostaviti sistem dolgotrajne pomoči kmetom s slovenskega podeželja po vzoru podobnih projektov iz tujine, predvsem Avstrije.

Pahorja je po navedbah njegovega urada presunil podatek, da je stopnja samomorilnosti med kmetijskimi poklici kar štirikrat višja kot pri drugih poklicih. Izrazil je občudovanje nad pogumom, da so se sistematično lotili te teme, in svojo moralno podporo njihovim "plemenitim prizadevanjem".

Dejal je, da je pripravljen prevzeti častno pokroviteljstvo nad akcijskim načrtom Od mladega kmeta do skrbnega gospodarja, in izrazil pripravljenost, da v predsedniški palači priredi posvet, na katerem bi naslovili nekatere od izzivov, s katerimi se soočajo mladi na podeželju in bi jih bilo po njegovih besedah prav obravnavati na državni ravni.

Predsednik in mladi kmeti so pogovor sklenili z dogovorom za nadaljevanje in krepitev sodelovanja. Dialog bodo nadaljevali tudi v obliki sprejema v predsedniški palači, za katerega si predsednik želi, da bi postal tradicionalen, so navedli v predsednikovem uradu. "Zame je vrednota, da ohranimo slovensko podeželje. To je nacionalnega pomena," je poudaril Pahor.

Pogovoru so prisluhnili tudi sosedje družine Selinšek in drugi vaščani Starš, s katerimi je predsednik republike ob koncu obiska "v prisrčnem vzdušju delil nekaj iskrenih izkušenj z življenja na podeželju".