#EUface

Novica 27.8.2020 10:05

AMZS in policija aktivna pred začetkom šolskega leta

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je pet dni pred začetkom novega šolskega leta skupaj s policijo v Hočah začela serijo akcij za večjo varnost najmlajših udeležencev v prometu. Kot je ob tem spomnil generalni sekretar AMZS Jure Kostanjšek, so bili letos otroci zaradi epidemije doma skoraj pol leta, zato je potrebno opozoriti na njihovo prisotnost.

Po dosedanjih izkušnjah je med mladimi najbolj problematično prečkanje ceste, zato morajo biti otroci na to po besedah Kostanjška še posebej pozorni, saj prednost na prehodu ni samoumevna. "Prepričati se morajo, da lahko cesto prečkajo varno," je enega od najbolj kritičnih elementov v bližini šol opisal predstavnik AMZS.

Prav tako je treba biti pazljiv pri hoji po pločniku, otroci naj nosijo odsevna telesa, o vsem tem pa jih vsako leto dobro izobrazijo v šolah, je prepričan Kostanjšek. Marsikatera šolska pot ima po njegovih besedah nedvomno mesta, ki so lahko bolj izpostavljena in tam je potrebna še posebna previdnost. Staršem svetuje, da si poti pred začetkom šolskega leta ogledajo skupaj z otroki in te posebej opozorijo na morebitne nevarnosti.

Predstavnik Policijske uprave Maribor Boštjan Koletnik je povedal, da je zagotavljanje varnosti otrok v cestnem prometu v času ob začetku šolskega leta ena od najbolj pomembnih nalog policije, čeprav to nalogo dejansko izvajajo skozi vse leto. Ob tem je poudaril, da so odrasli tisti, ki s strpnim ravnanjem in spoštovanjem predpisov dajejo vzor otrokom, sicer najbolj ranljivim udeležencem v prometu.

Na območju Policijske uprave Maribor so lani našteli 91 otrok, ki so bili udeleženi v prometnih nesrečah, leto prej pa še šest več. Med temi je bilo 15 otrok, ki so bili udeleženi kot pešci, pri tem pa sta bila dva huje poškodovana. Med 17 kolesarji v nesrečah je en otrok izgubil življenje, en pa se je huje poškodoval. V prvih sedmih letošnjega leta je bilo med najmlajšimi 32 udeležencev prometnih nesreč.

Koletnik je ob tem opozoril, da so bili otroci na kolesih v kar dveh tretjinah prometnih nesreč njihovi povzročitelji, letos pa je ta odstotek celo nekoliko višji. Do konca julija je bilo tako v nesrečah udeleženih 12 otrok na kolesih, kar v osmih pa so bili zanjo tudi krivi. Več kot polovica ponesrečenih otrok je bila v nesrečah udeležena kot sopotniki v avtomobilih.

Policisti zato tako kot pred vsakim začetkom šolskega leta izvajajo poostren nadzor v bližini šol in vrtcev. Pri tem so posebej pozorni na prekoračitve hitrosti, nepravilno uporabo varnostnih pasov in uporabo ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih najmlajših otrok.

"Te aktivnosti bomo seveda ob začetku šolskega leta še okrepili, že zdaj pa smo pregledali vso prometno signalizacijo v bližini šol in vrtcev ter na nepravilnosti opozorili upravljavce cest," je še dodal Koletnik.

Na AMZS so sicer letos še popestrili nabor izdelkov, ki pomagajo pri zagotavljanju varnosti otrok skozi vse leto. Med drugim so v sodelovanju s podjetjem Flare razvili pametno kresničko, ki si jo otroci pripnejo na šolsko torbo ali jakno, starši pa si lahko na pametni telefon naložijo brezplačno aplikacijo ter si nastavijo priljubljene lokacije in časovne razpone za šolo, dom in zunajšolske dejavnosti.