#EUface

Novica 9.6.2020 12:43

Za izvajanje pouka na daljavo štiri milijone evrov evropskih sredstev

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori programu Covid-19 - dodatna podporna IKT za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa. Z njo bo ministrstvo za izobraževanje financiralo orodja za izvajanja izobraževanja na daljavo in kupilo 4220 prenosnih računalnikov za tiste, ki nimajo potrebne opreme.

Namen programa, ki spada pod okrilje ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je zagotovitev IKT ogrodja (informacijsko-komunikacijske tehnologije) kot osnove za izobraževanje na daljavo. S tem bodo učencem in dijakom, ki nimajo na voljo ustrezne opreme za izobraževanje na daljavo, omogočili enakopraven dostop do izobraževanja.

Program bo izvajala Akademska in raziskovalna mreža Slovenije - Arnes, zanj pa je odobrenih štiri milijone evrov evropskih sredstev.

Cilj naložbe je na eni strani večkratno povečanje zmogljivosti storitev, kot so Arnes učilnica, Arnes videokonferenca, Arnes splet, Arnes strežnik po meri in Arnes webmail, na drugi strani pa z nakupom 4220 prenosnih računalnikov učencem, dijakom in učiteljem, ki trenutno nimajo primerne opreme, omogočiti učenje in poučevanje na daljavo, so zapisali v omenjeni vladni službi.

V času epidemije je namreč pouk za učence in dijake potekal na daljavo. Ob koncu epidemije so se osnovnošolci vrnili v šole, dijaki pa se še naprej izobražujejo na daljavo. Večino pouka na daljavo je potekalo oziroma še poteka preko Arnesovih spletnih učilnic. Za potrebe učencev in dijakov, ki niso imeli potrebne opreme za pouk na daljavo, sta ministrstvo za izobraževanje in zavod za šolstvo zbirala potrebno opremo. Na pomoč so priskočila tudi mnoga podjetja in različne organizacije.