#EUface

Zgodba 24.2.2020 16:03

Erasmus priložnost za korak v odraslost

Mobilnost v okviru programa EU Erasmus+ je priložnost za študente, da ne le pridobijo nova znanja, ampak tudi naredijo korak v odraslost. Za številne je namreč to pomembna izkušnja, da se odcepijo od družine in se postavijo na lastne noge, je na današnjem sprejemu za tuje študente na mariborski univerzi povedal koordinator Mladen Kraljić.

Sprejem so priredili za 288 Erasmus študentov iz 32 držav, ki bodo v poletnem semestru tega študijskega leta na študijski izmenjavi na Univerzi v Mariboru. Največ jih prihaja iz Francije, Turčije, Češke, Portugalske, Poljske in Španije. Zanimanje je bilo tudi s Kitajske, a je tamkajšnja izobraževalna institucija začasno ustavila program mobilnosti zaradi epidemije novega koronavirusa.

Ostali se niso ustrašili. Študent računalniškega programiranja Claudio s Portugalske se je na primer odločil za prihod na mariborsko univerzo, ker so mu tako priporočali prijatelji, ki so že bili tu. "Všeč jim je bilo mesto in celotna izkušnja tukaj. Zato sem se odločil, da pridem tudi sam," je povedal za STA.

Največ danes prisotnih študentov bo obiskovalo ekonomsko-poslovno fakulteto, fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, fakulteto za strojništvo, fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo ter filozofsko fakulteto.

Študentkama hrvaščine in pedagogike Natali in Katrin s Hrvaške so odhod v Maribor svetovali profesorji. Iskali sta namreč univerzo, kjer bi lahko nadaljevali s svojo smerjo študija, hkrati pa ne bili predaleč od doma. Z vključitvijo v program Erasmus+ sta namreč šli prvič zdoma, to pa ju hkrati pozitivno vznemirja in plaši.

Študentko agronomije Lauro iz Francije so pritegnile naravne lepote Slovenije, saj namerava študijsko izmenjavo izkoristiti za spoznavanje novih dežel. "Slovenija je majhna država, a ima veliko zanimivosti. Prav tako je blizu Hrvaška, Avstrija, Madžarska," je povedala.

Prav možnost spoznavanja novih krajev, ljudi in kultur je po njenih ocenah največja prednost programa Erasmus+. Predstavnik univerze Mladen Kraljić meni, da je to priložnost, ki bi jo moral izkoristiti vsak študent. "Ni glavni namen mobilnosti samo da študira, ampak da osebnostno dozori, da prereže popkovino. Tudi statistike kažejo, da so študenti, ko pridejo nazaj, bolj samostojni in imajo tudi višje povprečje ocen," je pojasnil za STA.

Skupno je na mariborski univerzi okoli 900 tujih študentov letno, večina jih pride jeseni ob začetku študijskega leta. Število se po besedah Kraljića stalno povečuje, približno za 50 študentov na leto. "Naša univerza ni tako neznana, kot si marsikdo misli. Veliko naših profesorjev ima odlične mednarodne stike in preko tega zaupanja, ki smo ga gradili skozi leta, ljudje radi pridejo sem," je povedal.

Želi si, da bi tudi slovenski študenti radi odhajali na študijsko izmenjavo v tujino. "Za razliko od 900 prihodov imamo odhodov le 300. To pomeni, da se več študentov zanima za nas kot pa naši študentje za tuje univerze. Med razlogi je največkrat strah, da jim delo v tujini ne bo priznano ali pa da se ne bodo znašli v neznanem okolju, številni se bojijo zapustiti partnerja in družino," je povedal Kraljić.

V zadnjih treh desetletjih se je v programe Erasmus vključilo več kot deset milijonov ljudi.