#EUface

Novica 27.11.2019 16:07

Nagrada lux letos slovenski manjšinski koprodukciji Bog obstaja, ime ji je Petrunija

Filmsko nagrado lux, ki jo podeljuje Evropski parlament, letos prejme slovenska manjšinska koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske, je danes v Strasbourgu sporočil predsednik parlamenta David Sassoli. Režiserka je nagrado označila za priložnost, "da makedonski film pride v toliko evropskih kinematografov".

Sassoli je nagrado lux označil za orodje Evropskega parlamenta pri prizadevanjih, da poroča tudi o čustvih in pri tem uporabi nove načine komuniciranja. "Spoprijemanje s podnebno krizo, našo kolonialno preteklostjo ali razprava o našem modelu družbe skozi film je spodbuden izziv, ki ga je treba negovati," je dejal. Poudaril je, da je Evropski parlament edini parlament na svetu, ki podeljuje filmsko nagrado.

Režiserka Mitevska je nagrado lux označila za izjemno in redko priložnost, da makedonski film pride v toliko evropskih kinematografov. "Mogoče je to renesansa za makedonski film in svobodo izražanja," je menila na novinarski konferenci v Strasbourgu. Dodala je, da je imeti to svobodo pot k ustvarjanju boljšega sveta. Po njeni oceni sicer makedonski film trenutno "ni v slabi kondiciji". "V naši mali državi se na tem področju dogaja," je poudarila.

"Danes sem zelo vesela, da sem človek in morda tudi Evropejka," je še dejala režiserka. Kinematografijo pa je označila za "kulturno orožje, s katerim lahko dosežemo spremembe".

Slovenski koproducent filma Danijel Hočevar je za STA povedal, da nagrada poleg prestiža, ki ga nosi, pomeni tudi, da je Evropski parlament financiral prevod in izdelavo filmskih oz. DSP kopij v vse evropske jezike. To pomeni, da je distributerjem znotraj EU omogočeno lažje razširjanje oz. distribucija filma, je pojasnil.

Kot je poudaril, obenem že sam postopek nagrade - s selekcijo, nominacijo in razglasitvijo - pomeni veliko prepoznavnost filma, nagrada Evropskega parlamenta, ki ima tudi politično konotacijo, pa pomaga tudi pri promociji filma zunaj EU. Nagrada je "vsekakor tudi dobra popotnica filmu po slovenskih kinih, kamor bo prišel marca," je dodal Hočevar.

Na vprašanje, kakšna je bila vloga slovenskih koproducentov, je povedal, da je pri filmu med drugim sodelovala slovenska ustvarjalno-tehnična ekipa, v kateri so bile kostumografinja Monika Lorber, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska in asistentka režije Petra Trampuž Bocevska ter še številni drugi.

Dobitnika so med tremi finalisti izbrali evropski poslanci. Za nagrado sta se potegovala še Nerešeni primer Hammarskjöld Madsa Brüggerja in Kraljestvo Rodriga Sorogoyena.

Makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija Bog obstaja, ime ji je Petrunija govori o ženski, ki se udeleži tradicionalnega moškega potopa v reko, pri katerem udeleženci po pravoslavni tradiciji iščejo križ, ki ga v vodo vrže duhovnik. Ker najde križ kot ženska, ki pri tem sploh ne bi smela sodelovati, to razjezi prebivalce in duhovnika, ki jo zaradi tega prijavi policiji. Petrunija križa, ki po tradiciji prinaša srečo, noče vrniti. "Zakaj tudi jaz ne bi smela imeti pravice do sreče," izjavi ob borbi za enakopravnost spolov.

Film je na letošnjem 69. Berlinalu prejel nagrado ekumenske žirije in nagrado žirije zveze nemških kinematografov, med drugim pa je slavil tudi na festivalu v Pulju, kjer je prejel nagrado za najboljšo režijo v kategoriji manjšinskih koprodukcij. Slovenski koproducent filma je Vertigo.

Namen nagrade lux je povečati prepoznavnost evropskih filmov, omogočiti ogled evropskemu občinstvu in spodbuditi razpravo o temah, ki jih filmi obravnavajo. Vsi trije finalisti so bili prevedeni v 24 uradnih evropskih jezikov in jih bodo v 50 evropskih mestih prikazovali vse do februarja 2020. Tedaj bo svojega favorita izglasovalo tudi občinstvo. Zmagovalni film bo prilagojen tudi osebam s težavami vida in sluha.

Nominirane filme si je bilo mogoče v Sloveniji ogledati v sklopu 30. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) ter v Sežani in Velenju.

Lani je nagrado lux prejel film Bojevnica islandskega režiserja Benedikta Erlingssona, sicer tudi veliki nagrajenec 29. Liffa.