#EUface

Novica 27.11.2019 16:48

Slovenski evroposlanci zadovoljni, da bo nova komisija lahko začela z delom

Evropski poslanci iz Slovenije so po današnji potrditvi nove Evropske komisije v Evropskem parlamentu večinoma izrazili zadovoljstvo, da bo ekipa Ursule von der Leyen po zapletih in enomesečni zamudi lahko naposled začela z delom. Od nove komisije in slovenskega komisarja Janeza Lenarčiča imajo sicer različna pričakovanja.

Romana Tomc (EPP/SDS) je ocenila, da bo po tem, kar smo videli doslej, Ursula von der Leyen primerna oseba za vodenje komisije v teh zahtevnih časih. "Odlično je izpeljala težavno imenovanje komisije, predstavila dober program in uspela pridobiti dobro podporo v parlamentu," je pojasnila Tomčeva. Pri današnji predstavitvi prednostnih nalog komisije je sicer pogrešala večjo zavezanost upoštevanju enakih meril in kriterijev za vse države članice, ne le na področju pravne države, temveč tudi gospodarstva. Slovenskemu komisarju Tomčeva želi uspešno delo na njegovem področju ter da pri tem ne bi pozabil na Slovenijo.

Milan Brglez (S&D/SD) je poudaril, da je komisarsko ekipo podprl, čeprav z njeno sestavo ni najbolj zadovoljen, saj da je vsak mesec nedelovanja Evropske komisije izgubljen mesec za EU in Slovenijo. Od nove komisije si želi predvsem, da bi delala za skupno dobro ter da bi držala vse obljube, ki jih je dala v Evropskem parlamentu. "Komisija mora sedaj zavihati rokave in se skupaj z nami temeljito lotiti dela. Čas ni ne njen in ne naš zaveznik," je sklenil Brglez.

Tanja Fajon (S&D/SD) je novi komisiji zaželela vse dobro. "Dokler bo zagovarjala ukrepe za varno okolje, solidarnost in razvoj, bo uživala mojo podporo," je poudarila. V novo obdobje z novo Evropsko komisijo poslanka stopa odločena, da si bo prizadevala za evropski standard minimalnega dohodka, prepoved uvoza blaga, izdelanega z otroškim delom, vladavino prava, demokracijo in svobodo medijev, širitev unije na Zahodni Balkan, predvsem pa za dostojanstvo vseh Evropejcev.

"Dobro je, da je komisija Ursule von der Leyen potrjena in da lahko končno začne z delom," je poudaril Franc Bogovič (EPP/SLS). Dodal je, da bo njeno uspešnost ocenjeval po tem, kako uspešna bo pri iskanju skupnih točk med vsemi deležniki, kako se bo spopadala s problematiko notranjih migracij znotraj držav in med državami EU ter s tem kohezivnosti v Evropi, saj lahko po njegovem mnenju na tem EU stoji ali pade. Za novo predsednico komisije pa Bogovič verjame, da bo "vnesla svež veter v jadra evropske politike".

Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba Renew/LMŠ) ocenjujeta, da se bo nova komisija soočala s težko nalogo izpolnjevanja visoko zadanih ciljev, kot so denimo zeleni sveženj, digitalizacija in močnejša Evropa v svetu. "Visoko zadani cilji pomenijo tudi visoka pričakovanja," opozarjata poslanca. Pričakujeta, da bodo komisarji z delom začeli nemudoma, da bodo velike obljube predsednice spremenili v dejanja ter da ne bodo delovali izključno politično, kot je bila po njuni oceni praksa v dosedanji, Junckerjevi komisiji.

Grošelj in Joveva sta tudi prepričana, da bo komisar iz Slovenije Janez Lenarčič dodeljeni resor dobro izkoristil in s tem prispeval tudi h krepitvi ugleda Slovenije v svetu.

Ljudmila Novak (EPP/NSi) je izrazila prepričanje, da bo nova Evropska komisija delala hitreje in učinkoviteje od prejšnje. "Verjamem tudi v predsednico, njeno trdno voljo, da izvede konkretne ukrepe." Meni, da ima primerno ekipo za dobro delo. Glede nezadovoljstva Slovenije z več odločitvami Evropske komisije v zadnjih letih pa je Novakova ocenila, da se bo morala slovenska stran potruditi za dobre odnose in primerno predstavljanje svojih tem, da bo komisija lažje ukrepala. Prepričana je, da se bo Ursula von der Leyen postavila na stran vladavine prava in da bo k temu spodbudila tudi države. Lenarčič pa bo po njeni oceni "primerno opravljal svoje delo".

"Novo komisijo smo potrdili z lepo večino," pa je izpostavil Milan Zver (EPP/SDS). V naslednjih petih letih Evropsko unijo po njegovih besedah čakajo izzivi, s kakršnimi še ni bila soočena. Kot je poudaril, jo bo treba najprej stabilizirati, še posebej po odhodu Združenega kraljestva. Naslednja pomembna izziva sta varnost in migracije. "Želim si, da bi EU končno postala tudi svetovni igralec na področju zunanje politike, kjer je doslej šepala za ostalimi velesilami," je izpostavil poslanec.