#EUface

Novica 9.11.2019 8:22

Na ravni EU zaživela opazovalnica za vino

Na pobudo Evropske komisije je ta teden začela delovati opazovalnica za vino. Nova platforma bo zagotavljala analize in večjo preglednost cen, proizvodnje in trgovine za ta pomemben sektor evropskega kmetijstva, so sporočili iz Bruslja.

EU je vodilna proizvajalka vin na svetu, njen delež v svetovni proizvodnji je 65-odstoten. Med letoma 2014 in 2018 je povprečna letna proizvodnja vin znašala 167 milijonov hektolitrov. EU na svetovne trge izvozi 70 odstotkov proizvodnje.

Opazovalnica pokriva vse tipe vina, rdeče, belo in roze, pa tudi vina z zaščiteno označbo porekla ali zaščiteno geografsko označbo.

Opazovalnica za vino se tako pridružuje obstoječim, in sicer opazovalnicam za mleko, meso, žita in sladkor ter za trg sadja in zelenjave.

Komisija želi kmetijskemu sektorju z opazovalnicami prispevati k bolj učinkovitemu obvladovanju tržnih nihanj in zagotoviti večjo transparentnost.

V Sloveniji imamo tri vinorodne dežele, ki so razdeljene na devet vinorodnih okolišev. V njih je po podatkih statističnega urada 49.500 vinogradov, ki se skupno razprostirajo na 15.839 hektarjih. Vinograde obdeluje 30.210 vinogradnikov, ki letno pridelajo skoraj 626.000 hektolitrov vina.