#EUface

Novica 15.9.2019 9:05

Bruselj krepi udeležbo afriških študentov v programu Erasmus+

Evropska unija bo namenila dodatnih 17,6 milijona evrov v podporo več kot 8500 afriškim študentkam in študentom ter zaposlenim za sodelovanje v programu Erasmus+ v letošnjem letu. Dodatna sredstva so omogočila 40-odstotno povečanje udeležbe državljanov afriških držav v programu, so ta teden sporočili iz Bruslja.

Zaradi dodatnih sredstev se je več kot podvojilo število štipendij za države Zahodne Afrike in Afriškega roga. To je omogočilo, da se je v program vključilo več držav, kot so Eritreja, Sierra Leone, Liberija, Kongo in Burundi, povečalo pa se je tudi število izmenjav, zlasti za Benin, Zelenortske otoke, Mali, Niger, Nigerijo in Somalijo.

Poleg tega so bile dodeljene štipendije za programe skupnega magistrskega študija Erasmus Mundus 313 mladim študentkam in študentom iz 33 afriških držav izmed najboljših po vsem svetu.

V Bruslju so ob tem izpostavili, da je povečanje sredstev za program Erasmus+ še en korak k zavezi, ki jo je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker napovedal v govoru o stanju v uniji septembra lani, da bi podprli 35.000 afriških študentk in študentov ter raziskovalcev in raziskovalk do leta 2020.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je ob tej priložnosti izpostavil, da so se letos osredotočili predvsem na pospeševanje sodelovanja s podjetji, da bi mladim v Afriki omogočili pridobitev znanj in spretnosti, ki jih potrebujejo v poklicnem življenju. Ključni elementi letošnjega izbora so tako projekti, ki podpirajo inovativne učne metode, podjetništvo in ustvarjanje možnosti za zaposlitev na ključnih področjih, kot so hrana, agroživilstvo in energetski prehod, je pojasnil.

Komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica je izpostavil, da želijo vlagati v kakovostno izobraževanje na afriški celini ter okrepiti povezave med evropskimi in afriškimi študenti ter visokošolskimi ustanovami. Pri tem je izpostavil, da bo možnost izmenjave strokovnega znanja in medsebojnega navdiha "poganjala vključujočo socialno-ekonomsko rast ter zmanjševala revščino in neenakost".

Letos se bo 8555 afriških in 4649 evropskih univerzitetnih študentk in študentov ter zaposlenih lahko udeležilo izmenjav v 53 afriških državah in evropskih državah, ki sodelujejo v programu. Študenti bodo lahko ostali v tujini največ eno leto, medtem ko bodo izmenjave osebja trajale do dva meseca.

Program Erasmus+ bo vključno z razpisom za leto 2019 omogočil 26.247 izmenjav med Afriko in Evropo od začetka programa leta 2014, s čimer je na dobri poti, da bo izpolnjen cilj za leto 2020 o podpori skupno 35.000 študentov in raziskovalcev iz afriških držav, so še sporočili iz Bruslja.