#EUface

Novica 10.9.2019 15:06

Predsednik Pahor z mladimi na Mini olimpijadi

Športna zveza Ajdovščina je ponovno pripravila Mini olimpijado, ki jo ob začetku šolskega leta namenjajo otrokom od šestega do desetega leta starosti. Tokrat se je najmlajšim pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor in s tem tudi sam podprl razvoj športa.

"Šport je za otroke pomemben in jih lahko nauči marsikaj. Skozi šport spoznajo pravila, se naučijo discipline, spoštovanja, naučijo se tudi biti poraženi. Otroci spoznajo, da tekmovanje in zmaga ni vse, da je potrebno v športu tudi uživati, in da si v športu dejansko najboljši takrat, ko uživaš," je v izjavi za STA povedal predsednik države.

V nagovoru se je Pahor zavzel za to, da bi imeli po celotni državi en prost dan, namenjen športu za vse generacije, ne le otroke.

"Zaenkrat so se odločili, da bi imeli dan športa, ki naj bi ga pripravili v začetku oktobra. To sicer ne bo dela prost dan, vendar si sam že dolgo želim, da bi imeli kot nekatere druge evropske države športni dan tudi za odrasle. Zaenkrat pa naj bi bil naš dan športa nekakšen poklon športu," je še dejal predsednik.

Pahor je z otroki tekmoval in se sprehodil med različnimi športnimi ponudniki. Otroci pa so po igrišču ponesli olimpijsko zastavo.

Namen programa Mini olimpijada je po besedah predsednika Športne zveze Ajdovščina Milana Popovića otrokom predstaviti možnosti različnih športnih dejavnosti, ki se jih med letom lahko udeležujejo, ter možnostih vpisa v različna športna društva. Poleg predstavitve različnih športnih panog zajema tudi promocijo olimpijskega gibanja ter fair playa.

Tokrat se je Mini olimpijade udeležilo preko 1200 otrok iz osnovnih šol ajdovske in vipavske občine. Predstavljen jim je bil tudi mednarodni projekt, v katerem sodeluje ajdovska športna zveza, namenjen pa je boju proti diskriminaciji in nestrpnosti ob in na igriščih.

"Sodelujemo na tak način, da smo povabili v ta mednarodni program deset osnovnih v občinah Ajdovščina in Nova Gorica in želijo napredovati tudi na tem področju," je za STA povedal direktor Športnega zavoda Police Ajdovščina Uroš Pintar.

Na mlade športnike v Občini Ajdovščina in njihovimi uspehi je ponosen tudi ajdovski župan Tadej Beočanin. Obenem obljublja, da bo občina tudi v prihodnje skrbela za širitev športnih površin in objektov, ki jih zaradi vse bolj obiskanih rekreativnih dejavnosti že močno primanjkuje.