#EUface

Novica 10.9.2019 12:56

Ljubljana bo teden mobilnosti obeležila z več kot 40 dogodki

Ljubljanska občina bo tudi letos sodelovala v kampanji Evropski teden mobilnosti, ki se bo letos odvijala v tednu od 16. do 22. septembra. Samo v Ljubljani se bo odvilo več kot 40 dogodkov, rdeča nit pa bo spodbujanje hoje. Slogan letošnje kampanje je namreč Gremo peš!. Teden mobilnosti se bo tradicionalno sklenil z dnevom brez avtomobila.

Poleg spodbujanja hoje se bodo v Ljubljani posvetili tudi nadaljnjem izboljšanju razmer za kolesarjenje, javnemu prevozu in drugim trajnostno naravnanim oblikam mobilnosti, je ob predstavitvi aktivnosti dejala predsednica občinskega odbora za načrtovanje in izvedbo Evropskega tedna mobilnosti Jelka Žekar.

"Ljubljana sodeluje na tem projektu že 18. leto zapored in je zelo aktivna. Tudi ozaveščenost Ljubljančanov in obiskovalcev je vse večja v tem, da so nujne spremembe potovalnih navad, ki ne prispevajo samo k varstvu okolja, ampak tudi na zdravje, nenazadnje pa so boljše za denarnico," je dejala.

Po besedah ljubljanske podžupanje občina v času Evropskega tedna mobilnosti načrtuje 13 trajnih ukrepov, 17 tedenskih aktivnosti in 44 dnevnih dogodkov. Upajo le, da jim bo vreme naklonjeno.

Poleg številnih dogodkov, med katerimi so plesna prireditev Diham ples na Kongresnem trgu, otvoritev razstave Gremo peš!, okrogle mize na temo trajnostne mobilnosti in vsakoletni Ovirantlon, bo občina uvedla nove trajnostne ukrepe. Ti so po besedah Matica Sopotnika iz občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet tisti, ki na dolgi rok spreminjajo navade ljudi, izboljšujejo bivalne pogoje in skrbijo za večjo varnost.

Ukrepi so med drugim povezani s prenovo ulic oz. urejanjem površin za pešce in kolesarje. Nekaj ukrepov je sprejel tudi Ljubljanski potniški promet (LPP), in sicer bodo po Sopotnikovih besedah na avtobusih nalepili opozorilne nalepke, ki bodo opozarjale, da morajo biti potniki pri sestopu pozorni na kolesarje, druga novost pa je napovedovanje prihodov avtobusov prek aplikacije, ki je namenjena tudi slepim in slabovidnim.

LPP je svoj vozni park obogatil tudi s 33 avtobusi z nizkimi emisijami, ki so sicer že v uporabi, javnosti pa jih bodo predstavili 21. septembra na Slovenski cesti.

V Evropskem tednu mobilnosti bodo po besedah vodje mestnega redarstva Romana Forutne sodelovali tudi redarji. "Na eni strani v vlogi tistega, ki bo pomagal pri organizaciji dogodkov, na drugi strani pa v vlogi organa, ki izvaja nadzor v cestnem prometu in skrbi za varnost," je dejal.

Fortuna je udeležence v prometu pozval k varni in strpni vožnji, pri čemer je izpostavil, da je v mestu vse več električnih skirojev. "Ti kažejo na to, da ta mobilnost na eni strani dobrodošla za uporabnike in morda tudi ekološko in hitro prevozno sredstvo, na drugi strani pa predstavlja nevarnost za udeležence v prometu," je dejal in opozoril, da so skiroji tihi in glede na pešce in kolesarje dosegajo visoke hitrosti.

Evropski teden mobilnosti bodo tudi v Ljubljani tradicionalno sklenili z dnevom brez avtomobila, ko mesta zapirajo svoje prometnice. "Dan brez avtomobila bo letos v nedeljo. V tem času bo za ves motorni promet zaprta Cesta kmečkih uporov, in sicer od 6. do 17. ure, hkrati pa bo zaprt tudi del Slovenske ceste, in sicer od Aškerčeve do Šubičeve," je pojasnila Žekarjeva. Del Slovenske ceste bo za promet zaprt dva dni, in sicer od sobote od 6. ure do nedelje do 17. ure, je izpostavila Žekarjeva. Vožnja z LPP in parkiranje na parkiriščih P+R pa bo v nedeljo tradicionalno brezplačna.