#EUface

Novica 6.9.2019 11:45

Evropski pivovarji za označevanje sestavin in energijske vrednosti piva

Evropsko združenje pivovarjev Brewers of Europe je podpisalo prostovoljno zavezo o označevanju sestavin in energijske vrednosti piva na etiketah. Z zavezo, ki jo je podpisalo tudi Združenje slovenskih pivovarn, želijo potrošnikom zagotoviti razumljive, točne in primerljive informacije ter s tem lažjo izbiro.

Kot so danes sporočili iz Združenja slovenskih pivovarn, so sestavine navedene na 85 odstotkih embalaže v Evropi, energijska vrednost pa na 60 odstotkih. Cilj za naslednjih 12 mesecev je podatke o sestavinah navesti na 90 odstotkih embalaže, podatke o energijski vrednosti pa na 70 odstotkih. Po letu 2020 bodo cilje za naslednja leta določili skladno s podpisanim memorandumom.

Alkoholne pijače z več kot 1,2-odstotno vsebnostjo alkohola so trenutno izvzete iz obveznosti navajanja podatkov o hranilni vrednosti.

"Ambicija pivovarjev Evrope je, da do leta 2022 zagotovijo informacije o sestavinah piva in energijski vrednosti na etiketi vseh embalaž za predpakiranje piva v skladu z določbami evropske uredbe o zagotavljanju informacij potrošnikom o živilih. V Sloveniji je navedba sestavin na embalaži za pivo obvezna že sedaj, slovenski pivovarji pa bodo s to zavezo samoregulativno označevali tudi energijsko vrednost piva," so pojasnili v združenju.

Dogovarjajo se tudi o možnosti, da bi na spletnih straneh ponudili podatke o hranilni vrednosti piva v obliki prehranske tabele.

Pivovarji so memorandum podpisali v navzočnosti evropskega komisarja za zdravje in varnost hrane Vytenisa Andriukaitisa. Podpisu je sledila panelna razprava o prihodnosti označevanja sestavin in označevanja prehrane v EU.