#EUface

Zgodba 29.8.2019 8:30

Mladi o večji prepoznavnosti evropskega kodeksa proti raku

Začenja se poletna šola za mlade ambasadorje evropskega kodeksa proti raku, na kateri bodo mladi iz 25 držav izmenjali ideje in izkušnje za večjo prepoznavnost evropskega kodeksa proti raku. Srečanja v Ljubljani se bo udeležilo 40 udeležencev, dve ambasadorki bosta zastopali Slovenijo.

Mladi s svojim delovanjem širijo zavedanje o priporočilih evropskega kodeksa proti raku, so sporočili z onkološkega inštituta. Z doslednim upoštevanjem teh smernic bi namreč lahko obolevnost za rakom skoraj prepolovili.

Upoštevati pa je treba vsa priporočila. Tako nista dovolj le zdrava prehrana in gibanje. Pomembno je tudi omejiti sončenje, zračiti prostore, se izogibati nevarnim snovem na delovnem mestu in v bivalnem okolju. Ženskam priporočajo, naj dojijo čim dlje in se izogibajo hormonskemu zdravljenju menopavznih težav. Starši pa naj poskrbijo, da bodo otroci cepljeni proti HBV ter HPV. Priporočajo tudi udeležbo v presejalnih programih Zora, Dora in Svit.

Podatki slovenskega registra raka iz leta 2015 kažejo, da za rakom vsako leto zboli več kot 14.000 Slovencev, med njimi okoli 8000 moških in 6000 žensk. Vsako leto umre več kot 6000 bolnikov, približno 3500 moških in 2700 žensk. Med nami živi več kot 100.000 ljudi, ki so kadarkoli zboleli zaradi ene od rakavih bolezni. Smrtnost zaradi raka se manjša. Petletno preživetje zbolelih med leti 2011-2015 je že večje od 57 odstotkov.

Breme raka se veča predvsem zaradi staranja prebivalstva. Več kot 60 odstotkov oseb, ki zbolijo, je starejših od 65 let.

Poletno šolo pripravljata Evropska liga proti raku v sodelovanju z Zvezo slovenskih društev za boj proti raku in Onkološkim inštitutom Ljubljana. Evropska liga proti raku je mednarodna krovna nevladna organizacija, ki povezuje in zastopa nacionalna ter regionalna evropska društva proti raku. Sodeluje tudi pri večanju prepoznavnosti evropskega kodeksa proti raku.

Mladi ambasadorji pa so tisti mladi prostovoljci, ki so aktivni predvsem na področjih medicine, javnega zdravja in družbenih ved ter večajo prepoznavnost kodeksa.

Sicer pa za prepoznavnost priporočil pri nas skrbi tudi projekt Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku, pod okriljem ministrstva za zdravje in Zveze slovenskih društev za boj proti raku. Kodeks so med drugim predstavili tudi v ljubljanskih srednjih šolah.