#EUface

Zgodba 27.8.2019 14:36

Evropska komisija spet razpisuje nagrado za invalidom prijazna mesta

Evropska komisija je razpisala nagrado za invalidom prijazno mesto za leto 2020. Za nagrado lahko kandidirajo mesta z vsaj 50.000 prebivalci ter enako velika mestna območja, ki jih sestavljata vsaj dve mesti v državah Evropske unije, v katerih sta manj kot dve mesti z več kot 50.000 prebivalci. Rok za prijavo kandidatur se izteče 11. septembra.

Kot so danes sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, je nagrada priznanje mestom za ukrepe, ki jih ta sprejemajo za lažji dostop invalidov in starejših oseb do javnih in zasebnih površin, stanovanj, igrišč, delovnih prostorov, javnega prometa in komunikacijskih tehnologij. Ob tem nagrada pomeni priznanje tudi mestnim organom za spodbujanje in razširjanje dobrih praks.

V Evropski uniji naj bi do leta 2020 živelo 120 milijonov invalidov, prebivalstvo pa se stara, ob tem pa Evropa vse bolj postaja mestna družba, saj štiri petine prebivalcev živi v mestih. Bruselj zato podpira enake možnosti in dostopnost za invalidne osebe, ključni del uresničevanja te strategije pa je oblikovanje Evrope brez ovir.

Med prejemniki nagrade je bila v preteklosti tudi Ljubljana. Leta 2018 je dobila drugo nagrado, leta 2015 tretjo nagrado, leta 2012 pa posebno omembo.