#EUface

Priložnost Novica 19.7.2019 11:37

Prijave za spodbude za zaposlovanje mladih do konca leta

Zavod RS za zaposlovanje je rok za prijavo za spodbude za trajno zaposlovanje mladih podaljšal do konca leta, so danes sporočili iz zavoda. Delodajalec lahko prek tega programa za zaposlitev brezposelne mlade osebe za nedoločen čas dobi 5000 evrov. Na voljo se še sredstva za zahodno Slovenijo, za vzhodno so že razdeljena.

Namen programa je spodbuditi zaposlovanje mladih za nedoločen čas. V program so vključeni mladi, ki še niso dopolnili 30 let, so prijavljeni med brezposelnimi in imajo stalno prebivališče v kohezijski regiji Zahodna Sloveniji. Sredstva, ki so bila namenjena za vključevanje oseb iz regije Vzhodna Slovenija, so že v celoti razdeljena.

Delodajalci lahko osebo pred zaposlitvijo preizkusijo na delovnem mestu v okviru programa Delovni preizkus ali jo tudi usposobijo v okviru programa Usposabljanje na delovnem mestu, ki je namenjen mladim, ki so vsaj tri mesece prijavljeni v evidenci brezposelnih.

Višina subvencije znaša 5000 evrov za zaposlitev za polni delovni čas. Izplača se v dveh delih, prvi del po zaposlitvi, drugi del pa po izplačilu plače za 24. mesec zaposlitve.

Delodajalci morajo pred oddajo ponudbe pri zavodu objaviti prosto delovno mesto, kar lahko storijo elektronsko na portalu za delodajalce. Prek tega portala lahko elektronsko tudi oddajo ponudbo na razpis. Ponudbe lahko oddajo do 31. decembra do 14.45, ko se izteče končni rok javnega povabila, oziroma do objave obvestila o zaprtju povabila zaradi razdelitve razpoložljivih sredstev.

Zavod je doslej v program, ki je stekel leta 2017, vključil 5109 mladih, od tega 2241 iz vzhodne Slovenije. V tem času se je brezposelnost mladih bistveno zmanjšala, in sicer iz 21.530 oseb decembra 2016 na 12.581 oseb junija letos, navaja zavod.