#EUface

Novica 26.6.2019 14:25

Ljubljanska univerza sprejeta v mrežo evropskih univerz

Univerza v Ljubljani je postala del ene od sedemnajstih mrež evropskih univerz, ki jim bo Bruselj dal na voljo do 85 milijonov evrov. UL bo skupaj s še petimi drugimi univerzami del mreže Eutopia, v okviru katere si bodo prizadevali za okrepitev raziskav in inovacij ter večjo mobilnost študentov in osebja, so sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija je danes objavila seznam 114 visokošolskih ustanov iz vse Evrope, ki bodo sodelovale v 17 mrežah.

Mreže evropskih univerz bodo postale meduniverzitetni kampusi, med katerimi se bodo lahko študenti, doktorski kandidati, osebje in raziskovalci nemoteno premikali. Združile bodo svoje strokovno znanje, platforme in vire ter izvajale skupne urnike ali module na različnih področjih. Ti urniki bodo zelo prilagodljivi in bodo študentom omogočali, da prilagodijo svoje izobraževanje ter izberejo, kaj, kje in kdaj bodo študirali. Tako bodo pridobili evropsko diplomo.

"Veseli me ambicija prvih 17 evropskih univerz, ki bodo delovale kot zgled za druge po celi EU. Prihodnji generaciji študentov bodo omogočile, da izkusijo Evropo prek študija v drugih državah," je danes dejal evropski komisar za izobraževanje Tibor Navracsics.

Po njegovem prepričanju je ta iniciativa temeljni kamen za skupni evropski izobraževalni prostor.

Univerza v Ljubljani bo v okviru Eutopie sodelovala še s švedsko univerzo v Göteborgu, britansko univerzo Warwick, špansko univerzo Pompeu, francosko univerzo Cergy-Pointoise in belgijsko univerzo Vrije v Bruslju.

Vsaka od 17 mrež bo v prihodnjih treh letih prejela do pet milijonov evrov za uresničitev načrtov.

Komisija je pobudo za ustanovitev evropskih univerz predlagala novembra 2017, še istega leta pa je predlog potrdil Evropski svet. Pobuda je del prizadevanj za vzpostavitev evropskega izobraževalnega prostora do leta 2025.