#EUface

Novica 21.5.2019 15:47

EU pred sezono gozdnih požarov vzpostavlja gasilsko floto

Evropska komisija je v okviru priprav na poletno sezono požarov v naravi vzpostavila prvo floto gasilskih zrakoplovov na podlagi novega sistema rescEU za boj proti naravnim nesrečam. Floto rescEU bo na začetku sestavljalo sedem letal in šest helikopterjev za gašenje požarov iz zraka, so danes sporočili iz Bruslja.

Opremo bo zagotovilo pet držav EU, ki so jih v zadnjih letih pogosto prizadeli gozdni požari. Dve letali bo zagotovila Hrvaška, eno Francija, dve Italija in še dve Španija, Švedska pa bo zagotovila šest helikopterjev.

"RescEU je konkreten odziv, evropski odziv, v pomoč mnogim našim državljanom, ki so izpostavljeni tveganju naravnih nesreč. Vsa Evropa je bila pretresena, ko so v preteklih letih številni ljudje izgubili življenja zaradi gozdnih požarov na Portugalskem in v Grčiji," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

"Solidarnost v Evropi mora temeljiti na zaščiti državljanov in na medsebojni pomoči v težkih časih. V tem pogledu rescEU ponuja praktične rešitve, ki evropsko solidarnost izražajo s konkretnimi dejanji," je še poudaril Juncker.

Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides pa je dejal, da so EU in njene države članice združile sile, da bi lažje reševale življenja in zaščitile državljane. Tako je nastal rescEU, ki po njegovih besedah predstavlja dodatno varnostno mrežo v primeru krize.

Evropska komisija v okviru priprav na sezono gozdnih požarov poleg vzpostavitve flote rescEU krepi tudi svoje zmogljivosti za spremljanje in koordinacijo, vključno z rednimi stiki z državami članicami, terenskimi vajami v zvezi z gozdnimi požari ter krepitvijo Centra EU za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) z dodatno ekipo strokovnjakov.

Evropa je bila v zadnjih letih priča hudim naravnim nesrečam in nesrečam, ki jih je povzročil človek. Med njimi so bili gozdni požari, poplave, neurja in potresi, v katerih so umirali ljudje. Leta 2018 je v njih življenje izgubilo več kot 100 ljudi. Da bi bolje zaščitili državljane v stiski, rescEU krepi skupno sposobnost EU, da prepreči, se pripravi in se odzove na nesreče, so še sporočili iz Bruslja.