#EUface

Novica 18.4.2019 12:02

Znani zmagovalci podjetniškega tekmovanja POPRI 2019

Letošnje tekmovanje POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park (PTP), je k udeležbi privabilo 314 mladih z 99 poslovnimi idejami. Najboljših 10 se je predstavilo na zaključnem tekmovanju, komisijo pa so najbolj prepričale ekipe Avaga, Unibill in Skripsi, so sporoči organizatorji tekmovanja.

POPRI je tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo za mlade, ki že več kot deset let mladim omogoča razvoj inovativnosti, ustvarjalnosti in podjetnosti. Mladi tekmujejo v treh kategorijah: osnovnošolci od sedmega do devetega razreda, srednješolci ter študentje in mladi do 29. let.

Na letošnjem tekmovanju POPRI je sodelovalo 314 mladih z 99 idejami. Prispele poslovne modele iz vse Slovenije je ocenila 35 članska strokovna komisija, sestavljena iz podjetnikov, startup mentorjev, direktorjev in ključnih kadrov uspešnih slovenskih podjetij.

Na zaključnem tekmovanju, ki je v sredo potekalo v Novi Gorici, se je predstavilo 10 finalistov, najboljše med njimi pa so nagradili. Poleg nagrad iz denarnega nagradnega sklada v višini 5000 evrov sta se najboljši dve dijaški ekipi uvrstili tudi na mednarodno tekmovanje Genius Olympiad, ki bo junija v ZDA. Najboljša študentska ekipa pa se bo udeležila največje startup konference v Sloveniji - PODIM.

Prvo mesto med osnovnošolci je zasedla ekipa Agava iz Osnovne šole Dobravlje, ki je predstavila idejo lovilca las in številnih odpadkov, ki se znajdejo v odtoku. Na drugo mesto se je uvrstila ekipa iz Osnovne šole Draga Bajca z idejo Zibke Nina-Nana, pametne zibke, ki rešuje problem nespečnosti dojenčkov.

Med dijaki je bila najboljša ekipa Unibill iz Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Novo mesto, ki je prepričala s platformo za shranjevanje računov v elektronski obliki. Drugo mesto je zasedla ekipa Gimnazije Novo mesto Heijus z idejo 100-odstotnega nefiltriranega jabolčnega soka z dodatkom vitaminov, mineralov in super zelišč.

Med študenti in mladimi do 29. let se je na prvo mesto uvrstila Tina Turk z idejo lesenega kemičnega svinčnika Skripsi, ki je neškodljiv za naravo, je biološko razgradljiv in uporaben. Drugo mesto je zasedel Dominik Polanc z idejo Hypernova, budilko, ki rešuje problem težkih prebujanj in nadležnih klasičnih budilk ter osvešča, kako preventivno izboljšati kvaliteto spanca.

Zaključne prireditve se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, častni pokrovitelj tekmovanja. Povedal je, da pozdravlja natečaje, kot je POPRI, "kjer lahko mladi predstavijo svojo poslovno idejo, v katero so vložili svojo ustvarjalnost, inovativnost, timsko delo, tveganje."

Za razvoj podjetništva namreč po njegovem mnenju nujno potrebujemo kompetentne in zaposljive kadre, zato morajo mladi "že tekom formalnega in neformalnega izobraževanja pridobivati tudi kompetence ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti," ki jih zahteva današnji globalni trg.