#EUface

ICYDK 18.3.2019 12:38

Ob stoletnici na Bledu tudi projekcija dokumentarca o Petru Florjančiču

Na Bledu bodo danes v sklopu spremljevalnega programa ob razstavi Živeti sanje, s katero so v Tehniškem muzeju obeležili stoletnico Petra Florjančiča, brezplačno predvajali dokumentarec Vena Jemeršića o najstarejšem slovenskem inovatorju, ki nosi naslov Stoletje sanj.

Florjančič se je rodil 5. marca 1919 na Bledu, kasneje pa živel in ustvarjal v številnih krajih po Evropi in ZDA. V mladih letih je bil aktiven športnik, glasbenik in filmski igralec, predvsem pa je bil inovator svetovnega slovesa. Ženske se mu lahko zahvalijo za elegantno pršenje parfuma in enostavno nanašanje laka za nohte, fotografi za plastične okvirčke za diapozitive in podjetniki za stroj za brizganje plastike, pojasnjujejo v Tehniškem muzeju Slovenije.

Muzej z razstavo Živeti sanje - stoletnica Petra Florjančiča, ki so jo na Bledu odprli 6. marca, na ogled pa bo še do prihodnjega ponedeljka, zaključuje projekt ICYDK: Če slučajno še ne veš, ki ga je v zadnjem letu izvajal skupaj s partnerji in finančno podporo Evropskega urada za intelektualno lastnino. Cilj projekta je bilo namreč osveščanje mladih o intelektualni lastnini.

Pred projekcijo bo goste na voden ogled razstave popeljala avtorica projekta Irena Marušič.