#EUface

Novica 15.3.2019 17:12

Šarec mladim podnebnim protestnikom ponudil sodelovanje

Predstavnike gibanja Mladi za podnebno pravičnost, ki so organizirali današnje podnebne proteste mladih po vsej Sloveniji, je v prostorih vlade v Ljubljani danes sprejel premier Marjan Šarec. Mladi so mu predali svoje zahteve in konkretne predloge ukrepov, Šarec pa jim je ponudil sodelovanje pri oblikovanju bodoče podnebne politike države.

Mladi so Šarcu danes predali svoje predloge konkretnih ukrepov, med katerimi so ozelenitev državnega proračuna, prehod na večinoma rastlinsko prehrano, zaprtje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in Premogovnika Velenje do leta 2030 ter zmanjšanje izpustov v prometu za 40 odstotkov do leta 2040.

Prav tako so predali svojih 10 ključnih zahtev, med katerimi so spodbujanje kakovostnih in dostojnih zelenih delovnih mest, pravično krožno gospodarstvo, spodbujanje trajnostne, okolju in ljudem prijazne potrošnje in proizvodnje ter skupnostnega upravljanja z življenjskimi viri.

K premierju so mladi prišli oblečeni v majice z napisi, ki so sporočali, da ne želijo nasmeškov, rokovanja in besed, ampak takojšnje ukrepanje. Sistemske spremembe, ne podnebne spremembe, so poudarili.

"Moram povedati, da vlada veliko od tega že počne, ministrstvo za okolje in prostor je že pristopilo k temu," je ob sprejemu zahtev povedal Šarec. "Tole jemljemo kot sodelovanje na skupni poti, torej da nam boste še vi pomagali k temu, da se ti ukrepi sprejmejo," je povedal mladim.

"Veseli smo da ste se aktivirali, da ste opozorili na to in verjamem, da ne bo ostalo le pri besedah, ampak bo prišlo tudi do dejanj," je še zatrdil premier.

Z mladimi sta sicer Šarec in državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor ter kandidat za okoljskega ministra Simon Zajc sedla za mizo ter jim v za javnosti zaprtem delu srečanja pojasnila, kaj vlada že počne in kakšni so njeni načrti za prihodnje.

Na okoljskem ministrstvu so po pogovorih spomnili, da pripravljajo okvir dolgoročne podnebne politike Slovenije. Pri tem sledijo ciljem pariškega podnebnega sporazuma in znanstvenim dognanjem, sodelujejo pa tudi z vsemi deležniki pri izvajanju podnebne politike.

Ministrstvo si bo "skupaj z vlado in drugimi resorji še naprej prizadevalo, da se bodo aktivnosti na področju energetike, okolja, zelenih delovnih mest, kmetijstva, prometa in infrastrukture ter drugih izvajale in okrepile v smeri prehoda v trajnostni razvoj in ogljično nevtralno družbo že do leta 2050," so še zapisali.

Mlade je po Šarcu sprejel še predsednik državnega zbora Dejan Židan. Ta je izrazil zadovoljstvo, da je "skupina aktivnih, mladih ljudi prišla tudi v prostore DZ". "Pozdravljamo, da se mladi aktivirajo na vseh področjih," je povedal Židan in spomnil tudi na prihajajoče evropske volitve, kjer DZ prav tako podpira večjo udeležbo mladih.

Napovedal je, da bo o predanih zahtevah gibanja Mladi za podnebno pravičnost obvestil vse poslanke in poslance in da bodo te zadeve formalno prišle na seje parlamentarnih odborov. Glede nadaljnjega sodelovanja mladih z DZ pa se bodo dogovorili, ko bodo slednji znotraj svojega gibanja dorekli lastne postopke.

Izidor Ostan Ožbolt se je v imenu mladih zahvalil Židanu za sprejem, ob tem pa poudaril, da so v preteklosti že slišali veliko besed, veliko je bilo rokovanja, še vedno pa čakajo na konkretne ukrepe. "Spremljali bomo delovanje DZ in vlade in če se ukrepi ne bodo zgodili, nadaljevali svoje aktivnosti," je pojasnil.

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost bo opravilo refleksijo današnjega dogajanja "na vladi, v državnem zboru in na ulici" ter na podlagi tega sprejelo odločitve o nadaljnjih aktivnostih, je še napovedal Ostan Ožbolt.

K politikom so se aktivisti podali po današnjem velikem šolskem podnebnem štrajku. V središču Ljubljane se je zbralo več tisoč otrok in mladih, po nekaterih ocenah do 9000, in bučno zahtevalo odločne podnebne ukrepe.

Ni planeta B, Zanikanje ni politika, Vam so bile dovoljene sanje, mi bomo živeli nočno moro, Mislim na prihodnost, torej sem, Danes na meniju: prekajena Zemlja ter Globalno segrevanje ni cool, je le nekaj napisov, ki so jih zapisali na številne transparente. Protest so pospremili z bobnanjem in glasbo.

Protesti v Ljubljani in še sedmih slovenskih krajih so del globalnega gibanja. Danes je tako po vsem svetu napovedanih več kot 2000 demonstracij v več kot 100 državah.