#EUface

Novica 16.3.2019 9:09

Dopisnik Spiegla: O evropski politiki bi morali poročati kot o domači

Bruseljski dopisnik nemškega tednika Spiegel Peter Müller je na petkovem pogovoru v Trubarjevi hiši literature novinarjem svetoval, da je treba o evropski politiki poročati kot o domači, saj ima ta neposreden vpliv tudi na države članice. Na ta način bi lahko novice iz Bruslja imele večji doseg v domači javnosti, je ocenil.

Müller je v Sloveniji postal poznan predvsem po lanskem razkritju, da Evropska komisija ni upoštevala mnenja svoje pravne službe glede arbitražnega spora o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Kot je pojasnil, se te zgodbe ni lotil zaradi spora med državama, ampak ker je pokazala, kako deluje trenutna Evropska komisija in njen predsednik Jean-Claude Juncker. Poročila pravne službe po njegovih besedah namreč niso smeli videti niti višji predstavniki komisije in sporno je, da Evropska komisija ni podprla Slovenije, čeprav to mnenje pravne službe svetuje.

Pri tem je izpostavil tudi razliko med velikimi in manjšimi državami članicami. Večje države članice, kot na primer Nemčija, že imajo velik vpliv v Bruslju, medtem ko je manjšim državam težje. Ravno zato pa je pomembna vloga neodvisne Evropske komisije, ki lahko pomaga manjšim članicam.

Na novinarskem področju pa je ocenil, da Bruselj ni ravno tipičen kraj za dopisnika in da te lahko hitro označijo za sovražnika Evropske unije, če si preveč kritičen, ko na primer izpostaviš napake pri evropskemu združevanju. "Si za nas ali proti nam," je ocenil vzdušje.

Sicer pa je dodal, da je "do neke mere to, kar se dogaja v Bruslju, le podaljšek tega, kar se dogaja doma".

Po njegovem prepričanju je tako napačno dojemanje, da je evropska politika zunanjepolitična zadeva, ampak gre za notranjepolitično dogajanje, saj "kar se odloči tam, ima učinek doma". Tako tudi svetuje, da se pri poročanju o evropskih zadevah te poveže z domačimi. Tudi sam ni član zunanjepolitične redakcije in je svoj slog dela notranjepolitičnega novinarja iz Berlina, kjer je delal prej, prenesel v Bruselj.

Eden od izzivov pokrivanja evropske politike je po njegovi oceni, da domači bralci ne poznajo politikov, o katerih je govora. Večina Nemcev tako niti ne pozna vodilnega kandidata Evropske ljudske stranke (EPP) Manfreda Webra, čeprav je Nemec in vidnejši član bavarske Krščansko-socialne unije (CSU), je pojasnil Müller.

Na pogovoru v organizaciji pisarne Evropskega parlamenta in Društva novinarjev Slovenije se je Müller dotaknil tudi prihajajočih evropskih volitev. Po njegovi oceni bo v kampanji prevladovala debata o porastu populizma in ne o konkretnih učinkih EU. Kot je pojasnil, je lažje povedati zgodbe v slogu "dobrega in slabega človeka".

Izrazil pa je dvom v sistem vodilnih kandidatov oz. spitzenkandidatov. Po njegovi oceni bodo tokratne volitve test za ta sistem.

Najverjetnejša zmagovalka bo ponovno EPP, je ocenil in dodal, da bi moral njihov spitzenkandidat Weber potemtakem prevzeti vodenje Evropske komisije, a se v Bruslju pojavljajo dvomi, ali je sposoben prevzeti to nalogo. Če bo vodenje Evropske komisije nato prevzel kdo drug iz vrst EPP, na primer glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, potem to pomeni poraz za sistem vodilnih kandidatov, je sklenil.