#EUface

Novica 4.3.2019 17:27

Kandidate LMŠ bo na evropske volitve popeljala novinarka Joveva

Nosilka liste kandidatov LMŠ za poslance v Evropskem parlamentu bo novinarka POP TV Irena Joveva, drugi na listi bo obramboslovec in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je prepričan, da so volivcem ponudili izbiro, nadejajo pa se čim boljšega rezultata.

Joveva, ki je doslej politiko spremljala za mikrofoni in kamero, je danes stopila pred novinarje in priznala, da je bila nad ponudbo sprva šokirana. A kot je dejala, so prevladali vsebinski razlogi in kompatibilnost s stranko. "Izbrati sem morala med strahom in pogumom. Ne bom pustila, da bo strah tisti, zaradi katerega bom rekla ne," je svojo odločitev še utemeljila kandidatka LMŠ.

Dodala je, da bo njen fokus na mladih, ki so po njeni oceni v Evropskem parlamentu premalo zastopani. Po njenih besedah je prav, da začne njena generacija Evropo, iz katere izhaja in s katero je rasla, tudi soustvarjati. Kampanje, kot je napovedala, ne bo gradila na ideologiji, ampak na ljudeh.

Joveva, ki je nazadnje delala kot novinarka v dnevnoinformativnem programu oddaje 24 ur, je diplomirala iz mednarodnih odnosov na ljubljanski fakulteti za družbene vede, leta 2017 pa zaključila magistrski študij z nalogo Odnos Evropske unije do makedonskega nacionalnega vprašanja. Novinarsko pot je začela v notranjepolitičnem uredništvu STA, za svoje delo je leta 2014 prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije za debitantko leta.

Grošelj, ki je ocenil, da bodo prihajajoče evropske volitve pomembno oblikovale položaj EU v vse bolj tekmovalnem svetu, pa se je na novinarski konferenci zavzel za Evropo, ki je solidarna in varna. "Evropska unija je lahko uspešna samo takrat, ko je solidarna do svojih državljanov, ko je solidarna navznoter in hkrati zagotavlja varnost vsem svojim državljanom in širšem globalnem merilu," je dodal ob tem.

Med kandidati LMŠ so na listi še diplomant fakultete za varnostne vede in svetnik v Občini Kamnik Edis Rujović, magistrica informacijsko-upravljavskih znanosti ter univerzitetna diplomirana inženirka računalništva in informatike Katja Damij ter diplomantka mednarodnih odnosov in študentka magistrskega študija obramboslovja Jasna Ružicki.

Za mesto v evropskem parlamentu na listi LMŠ se bodo potegovali tudi profesorica slovenskega in angleškega jezika Justina Erčulj, elektrotehnik Rudi Spruk, ki je tudi eden od glavnih akterjev lokalne mreže stranke LMŠ v Mariboru, in Luka Kočevar, ki je zaključil študij na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, na zadnjih lokalnih volitvah pa se je potegoval za županski stolček v cerkniški občini, so navedli v stranki.

Šarec je ob tem pojasnil, da volilno tekmo jemljejo resno in da bodo prihajajoče volitve izjemnega pomena. "Če želimo ohraniti EU in jo moramo, moramo biti aktivni," je med drugim poudaril.

Zato je prav, da imajo volivci možnost izbire. "To jim dajemo z ljudmi, ki doslej še niso bili del evropskega parlamenta in to z različnih življenjskih področij," je izpostavil Šarec.

"Ne želimo federalizma, ne želimo, da bi se morale države odreči svoji suverenosti do te mere, da bi se vse vodilo iz istega centra. Prav pa je, da dobimo Evropo, ki bo po meri njenih državljank in državljanov," je dejal. To bo po Šarčevih besedah lahko dosegla samo z ljudmi, ki politiko jemljejo resno in jih resno skrbi za prihodnost.

Ljudje na listi LMŠ to po njegovi oceni izražajo. "Naša miselnost je, da je treba dati priložnost novim ljudem, da je treba priložnost dati tudi mladim," je dodal. "To je tako kot poslati skladbo na Eurosong - težko veš, kaj je zmagovalna formula," je bil slikovit Šarec.

Cilj LMŠ na evropskih volitvah je čim boljši rezultat. Kot pravi Šarec, se ne ukvarjajo s tem, kako se bodo delili glasovi. "Če hočemo ljudem predstaviti svojo pot, biti uspešni in izvajati politiko, takšno kot mislimo, da je prava, potem se ne smemo ali pa ne moremo ukvarjati z drugimi, temveč zgolj sami s sabo in svojo predstavitvijo," je še sklenil predsednik LMŠ.