#EUface

ICYDK 2.3.2019 10:00

Ob stoletnici Petra Florjančiča na Bledu razstava Živeti sanje

Tehniški muzej Slovenije bo v sodelovanju z uradom za intelektualno lastnino v torek na Bledu odprl razstavo Živeti sanje. Stoletnica Petra Florjančiča. Z njo želi obeležiti stoto obletnico rojstva slovenskega izumitelja Florjančiča, razstava pa predstavlja tudi zaključek projekta ICYDK - Če slučajno še ne veš, ki ga je muzej v zadnjem letu izvajal skupaj s partnerji ob podpori Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO).

Z občasno razstavo želi muzej predstaviti Florjančiča in se posvetiti predvsem njegovemu delu, povezanem z inovatorstvom, ki ga je spremljalo vse od rane mladosti, so sporočili iz muzeja.

Florjančič se je rodil leta 1919 na Bledu, kasneje pa živel in ustvarjal v številnih krajih po Evropi in ZDA. V mladih letih je bil aktiven športnik, glasbenik in filmski igralec, predvsem pa je bil in še vedno je inovator svetovnega slovesa.

Ženske se mu med drugim lahko zahvalijo za elegantno pršenje parfuma in enostavno nanašanje laka na nohte, fotografi za plastične okvirčke za diapozitive, podjetniki pa za stroj za brizganje plastike.

Po poklicu je tekstilni tehnik, zato po navedbah muzeja ne preseneča, da je njegov prvi uspeh povezan prav s statvami. Te so omogočale tkanje tudi invalidom, zato so statve po drugi svetovni vojni doživele velik uspeh, za Florjančiča pa pomenile poklicno in finančno prelomnico.

Njegov opus vključuje številne nenavadne, nevsakdanje in zabavne patente, včasih pa je bil s svojimi idejami celo pred časom. Že leta 1957 si je zamislil avtomobilske zračne blazine, na katere pa trg še ni bil pripravljen. Od približno 400 izumov mu jih je uspelo uresničiti 43.

Na razstavi bodo na ogled nekateri izdelki in del dokumentacije, ki se nanaša na posamezne izume.

Razstavo Živeti sanje je Tehniški muzej Slovenije pripravil v sodelovanju z Uradom RS za intelektualno lastnino, gostovanje v blejski Festivalni dvorani pa je omogočil Zavod za kulturo Bled. Na ogled bo do 25. marca.

Praznovanju se bo pridružila tudi Slovenska kinoteka, ki bo 18. aprila predvajala dokumentarni film Zgodba gospoda P. F. režiserja Karpa Godine iz leta 2002.

Torkovo odprtje razstave predstavlja tudi zaključek projekta ICYDK - Če slučajno še ne veš, ki ga je muzej v zadnjem letu izvajal skupaj s partnerji ob podpori Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO).

Glavni namen in cilj projekta je bilo osveščanje mladih o intelektualni lastnini, vpliv na ravnanje in vedenje mladih ter njihovo vrednotenje in dojemanje intelektualne lastnine, spoštovanje avtorskih pravic in prepoznavanje zlorab, še posebej v digitalnem okolju, ter spodbujanje kreativnosti in inovativnosti v praksi.