#EUface

Novica 19.2.2019 12:24

V Podravju za izobraževanje odraslih na voljo 2,5 milijona evrov

Enajst podravskih ljudskih univerz in ostalih zavodov, ki izvajajo brezplačne programe izobraževanja za odrasle in so združeni v tri konzorcije, bo do leta 2022 za izvajanje izobraževanj za odrasle od ministrstva za izobraževanje in Evropskega socialnega sklada prejelo 2,5 milijona evrov. Z njimi bodo dodatno izobrazili skoraj 3000 ljudi.

Kot so pojasnili na novinarski konferenci, namerava konzorcij pod vodstvom Andragoškega zavoda Maribor z dobrimi 1,1 milijona evrov skozi 145 programov poskrbeti za izobraževanje okoli 1900 ljudi, med njimi je več kot 1300 starejših od 45 let. Med drugim napovedujejo sodelovanje tudi z večjimi delodajalci, kot sta Univerzitetni klinični center Maribor in Dom Danice Vogrinec, pa tudi s podjetji.

Ljudska univerza Ptuj je za izvedbo 75 programov pridobila dobrih 750.000 evrov, s katerimi bodo v dodatno izobraževanje vključili več kot 900 ljudi, dve tretjini med njimi bosta starejši od 45 let. Kot tretji konzorcij v regiji se je projektu letos pridružila še Ljudska univerza Slovenska Bistrica s partnerji, ki bodo imeli za 47 programov na voljo skoraj 630.000 evrov, v izobraževanje pa bodo lahko vključili 765 ljudi.

Mariborski in ptujski konzorcij sta po besedah direktorice Andragoškega zavoda Maribor Irene Urankar že v preteklem obdobju izvajanja programa pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2016-2019, ki se zaključuje marca, dosegla lepe rezultate. Do konca leta 2018 je nova znanja pridobilo 3400 odraslih, ki so se udeležili 249 programov, pri čemer so že takrat v brezplačne programe prednostno vključevali starejše od 45 let z nižjo izobrazbo.

Kot je povedala direktorica bistriške ljudske univerze Brigita Kruder, so gospodarske značilnosti regije v povprečju slabše od slovenskega povprečja, posledično zaskrbljujoči so kazalniki zdravja, zato Podravje potrebuje nova znanja in kompetence za boljše življenje.

"V osredje bomo zato postavili veščine informacijske pismenosti, ki so ključne za prihodnost. Ljudem bomo omogočili pridobivanje ključne kompetence učenje učenja, ki je potrebna, da ostanemo učljivi in sprejemamo izzive in je temelj vseh drugih. Ob tem pa jim bomo zagotavljali celostno in kontinuirano svetovalno podporo," je poudarila Kruderjeva.

Mojca Volk s ptujske ljudske univerze pa je posebej izpostavila prednosti, ki jih projekt prinaša. Izvajalci v vseh treh konzorcijih bodo imeli namreč možnost ponudbo sproti prilagajati povpraševanju in kreirati nove izobraževalne programe, ki jih bodo potrebovali odrasli in njihovi delodajalci.

"Novost je, da so programi prednostno sicer še vedno namenjeni zaposlenim, starejšim od 45 let in manj izobraženim, vanje pa lahko vključujemo tudi brezposelne," je dejala Volkova in dodala, da je vseživljenjsko učenje zagotovo eden ključnih odgovorov na aktualne izzive, kot so pomanjkanje ustrezne delovne sile, fleksibilnost in učljivost zaposlenih, ter seveda staranje delovne sile in družbe na splošno.

Kot je povedala vodja sektorja za izobraževanje odraslih pri ministrstvu za izobraževanje Katja Dovžak, imamo v Sloveniji okoli 400.000 odraslih z nižjimi spretnostmi, vsak četrti ima resne težave z obvladovanjem izzivov na poklicnem, socialno-emocionalnem ali kognitivnem področju.

Za Slovenijo, ki je na poti v družbo znanja, je bila objava novega razpisa na podlagi dobrih izkušenj iz prvega obdobja po njenem logično nadaljevanje projekta. Zato so na ravni države za izboljšanje kompetenc manj vključenih v vseživljenjsko učenje v novem obdobju namenili več kot 18 milijonov evrov. Razdelili so jih med 18 konzorcijev, med katerimi jih je 12 v vzhodni kohezijski regiji.