#EUface

Novica 3.2.2019 11:12

V strankah vse bolj pestro v pripravah na evropske volitve

piše Tadeja Vrtovec

Stranke se aktivno pripravljajo na evropske volitve. Zlasti tradicionalne parlamentarne, tudi SDS, SD in NSi, bodo nastopile samostojno, nekatere pa se še dogovarjajo o sodelovanju in preračunavajo, kaj bo prineslo boljši izid. Napeto je v pričakovanju odločitve LMŠ, SMC in SAB o skupni listi, SDS pa bo v torek predvidoma formirala volilni štab.

Po zadnjem srečanju generalnih sekretarjev strank, ki pripadajo evropskim liberalcem, je glede njihovega sodelovanja na majskih volitvah v Evropski parlament še vse odprto. Več bo znano po srečanju predsednikov strank, ki bo do 15. februarja, saj najpozneje dotlej načrtujejo odločitev o skupini listi. Ali se bodo Marjan Šarec, Miro Cerar in Alenka Bratušek sestali v prihodnjem tednu, še ni znano. Tako Bratuškova kot Cerar sta sicer v minulih dneh pozvala k čimprejšnjemu srečanju.

Vse tri stranke so se zavzele za oblikovanje skupne liste, vendar pa je težji del uskladitev vrstnega reda kandidatov na njej. LMŠ naj bi zahtevala prva tri mesta in možnost veta na druge kandidate. SAB se o tem javno še ni izrekla, Cerar pa je že pred tedni pomenljivo odgovoril, da je pogoj SMC za oblikovanje skupne liste strank enakopravnost v pogajalskih izhodiščih.

Tudi o imenih kandidatov je bolj malo govora, razen v SMC, kjer se med najbolj možnimi omenja nekdanjega ministra Petra Gašperšiča in evropsko komisarko Violeto Bulc, sicer iz vrst SMC. Kot je v petek dejal Cerar, Bulčeva tudi v skupini Alde uživa precejšen ugled in je celo v ožjem izboru tistih, ki naj bi igrali še posebej dejavno vlogo v volilnem procesu.

Če se trojčku ne uspe dogovoriti za sodelovanje, pa prvak DeSUS Karl Erjavec v petek ni izključil možnosti pogovorov za sodelovanje s katero od teh strank. Sicer se DeSUS pripravlja na samostojen nastop na volitvah.

SDS bo predvidoma oblikovala volilni štab, NSi in SD že razkrivata imena kandidatov

Postopek evidentiranja kandidatov bo do sredine februarja odprt tudi v SDS, za zdaj pa o imenih možnih kandidatov še ni veliko govora. Pričakovati je, da bodo ponovno na listi sedanji evropski poslanci Patricija Šulin, Milan Zver in Romana Tomc. Izvršilni odbor SDS bo v torek obravnaval aktualne politične zadeve, med drugim bodo predvidoma oblikovali tudi volilni štab za evropske volitve, so za STA pojasnili v SDS.

V NSi so že potrdili osem kandidatov, med katerimi so tudi trije poslanci. Imeni dveh kandidatov sicer še skrivajo, med njima pa se omenja nekdanjega šolskega ministra Žigo Turka. Izvršilni odbor je sprejel odločitev, da nosilec liste ne bo sedanji evropski poslanec Lojze Peterle, še vedno pa ni znano, ali bo to poslanka Ljudmila Novak, saj o nosilcu liste še niso odločili.

Na kandidatni listi SD je gotovo pričakovati sedanjo evropsko poslanko Tanjo Fajon. Po pričakovanjih bo nosilka liste, pri čemer jo podpira tudi predsednik Dejan Židan, čeprav o tem v stranki še niso odločili. Med možnimi kandidati v vrhu liste, ki naj bi bila znana predvidoma sredi februarja, se omenja tudi poslanca Matjaža Nemca.

V boj za obstanek ali prihod v Evropski parlament tudi neparlamentarne stranke

Zunajparlamentarna SLS bo skupno listo sestavila z Zelenimi Slovenije in Novo ljudsko stranko, ki bosta imeli po vsaj enega kandidata, vsaj eno od osmih mest pa bodo prepustili civilni družbi. Za nosilca liste, na kateri je pričakovati vidna imena SLS, pa ima prednost sedanji evropski poslanec Franc Bogovič.

A SLS ne bo skupaj nastopila z Dobro državo, so v sporočilu za javnost ponovili v slednji, kjer bodo pogovore o morebitnem skupnem nastopu z drugimi strankami zaključili do 15. februarja. Dobra država je zaključila evidentiranje kandidatov za volitve, imen možnih na listi pa še ne razkrivajo. Na volitvah bodo zastopali jasno proevropsko stališče in nasprotovanje cenenemu populizmu, "ki zaradi lastnih kratkoročnih političnih koristi gradi na negativnih čustvih Evropejcev".

Sedanji evropski poslanec Igor Šoltes bo nastopil s svojo listo, ki jo bo predstavil zgodaj spomladi. Na listo je povabil ljudi, ki zastopajo množice, ne elit, in razumejo, da so prava vprašanja o prihodnosti EU enaka vprašanjem, ki si jih postavljamo tudi ljudje v Sloveniji: kako zdravo in varno bo naše okolje, kako dobro bomo v njem živeli, kako bo v njem poskrbljeno za ljudi, ki ne zmorejo živeti brez pomoči drugih, in kako dobro bo znala Slovenija izkoristiti možnosti, ki jih daje povezana Evropa, so za STA navedli v Šoltesovi pisarni.

Verjetno po podobni volilni bazi posega tudi Levica, ki za razliko od DZ v Evropskem parlamentu nima predstavnikov. V stranki še poteka evidentiranje kandidatov. Glede imen so skrivnostni, je pa evropska levica njihovo poslanko Violeto Tomić že izbrala za eno od dveh vodilnih kandidatov za evropske volitve.

Na volitve se pripravlja tudi SNS Zmaga Jelinčiča, zagotovo bodo sodelovali tudi slovenski pirati.

Kot je za STA povedal predsednik Piratske stranke Rok Andrée, se na volitve "zelo intenzivno pripravljajo", listo nameravajo predstaviti še ta mesec. Kot je še povedal Andrée, gradijo "širše sodelovanje z več progresivnimi silami, tako političnimi kot civilnimi". Na volitvah si obetajo tudi podporo Evropske zelene stranke.