#EUface

Novica 2.2.2019 10:07

Evropski teden programiranja 2018 podiral rekorde

Evropski teden programiranja, ki je po vsej Evropi potekal oktobra lani, je presegel vsa pričakovanja. Udeležilo se ga je namreč rekordnih 2,7 milijona udeležencev, ki so lahko izbirali med skoraj 44.000 dogodki, so sporočili iz Bruslja.

Prireditve so potekale v 72 državah v Evropi in po svetu, kot so Peru, Malezija in Egipt. Najbolj aktivne države so bile Italija z več kot 20.000 dejavnostmi, sledili pa sta Turčija in Poljska. V Franciji je bila med udeleženci skoraj polovica deklet in žensk. Dogodkov oktobra lani se je udeležilo tudi več kot 10 odstotkov evropskih šol.

Dogodki v okviru Evropskega tedna programiranja so potekali tudi v Sloveniji, kjer so bile zainteresiranim na voljo različne vsebine, od šole programiranja za otroke, prvih korakov do medijske-informacijske pismenosti, programiranja robota iz kock lego in izdelave radarja za merjenje hitrosti vozil do spoznavanja tehnologij veriženja blokov in različnih programskih jezikov.

Novost je bil projekt Gajin svet programiranja, v okviru katerega so se zvrstile delavnice za osnovnošolce. Na delavnicah, ki so sledile šolskim projekcijam filma, so učenci spoznavali računalniške trike iz filma in se učili odgovorne uporabe interneta.

Evropski teden programiranja je družbena pobuda, ki jo od leta 2013 vodijo prostovoljci. Namenjena je spodbujanju programiranja, računalniškega razmišljanja in digitalne pismenosti na zabaven in dejaven način. Evropska unija prizadeva, da bi do leta 2020 v dejavnostih evropskega tedna programiranja sodelovala vsaj polovica vseh evropskih šol.

Letošnji evropski teden programiranja bo potekal od 5. do 20. oktobra 2019, so še sporočili iz Bruslja.