#EUface

Novica 3.2.2019 9:12

Mlade slovenske veterinarke ta mesec na pomoč v Palestino

Tri mlade slovenske veterinarke se bodo konec februarja odpravile v Palestino, kjer bodo med drugim sterilizirale in kastrirale potepuške živali. Veterinarke, ki delujejo v dobrodelni organizaciji Skupina veterinarjev sterilizira potepuhe (SVSP), so se za odpravo odločile zaradi izkušenj palestinskega kolega in razmer na Bližnjem vzhodu.

Veterinarke Urška Petek, Eva Tasić in Alja Tufegdžić bodo en teden pomagale v lokalni kliniki za male živali in zavetišču v Betlehemu, s katerimi so navezale stike. Tam bodo sterilizirale in kastrirale potepuške živali, da bi preprečile njihovo razmnoževanje. Živalim bodo po svojih zmožnostih nudile tudi veterinarsko oskrbo, kot je toaleta ran, amputacija okončin ali repa ter odstranitev tumorjev.

Na območju želijo tudi okrepiti zavest o odnosu ljudi do živali. Pri tem izpostavljajo ozaveščanje lokalnega prebivalstva glede pomena sterilizacij in kastracij psov in mačk ter preprečevanja bolezni. Želijo tudi zboljšati raven veterinarske oskrbe.

Kot je za STA pojasnila članica odprave Alja Tufegdžić, v Palestini na cestne živali še vedno gledajo slabšalno in zaničevalno ter se na njih pogosto izživljajo. Ogromno je cestnih psov, ki jih preganjajo, obmetavajo s kamenjem ali zastrupljajo, potepuške živali pa veljajo za umazane, neumne, divje in nevarne.

Tokratna odprava v tujino za veterinarke ne bo prva. Lani so člani ekipe SVSP na projektih v tujini preživeli 47 delovnih dni.

Z ostalih projektov v tujini imajo zelo pozitivne izkušnje. Pri tem je Alja Tufegdžić izpostavila večletno sodelovanje z zavetiščem na Kosovu, kjer so z veterinarsko pomočjo, donacijami hrane in opreme ter izobraževanjem tamkajšnjih veterinarjev zelo izboljšali razmere.

Ker je zavod SVSP neprofitna organizacija, ki se financira zgolj z donacijami in prostovoljnimi prispevki, si veterinarji stroške prevoza in namestitve najpogosteje krijejo sami.