#EUface

Novica 28.1.2019 12:44

Violeta Tomić ena od dveh vodilnih kandidatov Evropske levice

Evropska levica je imenovala slovensko poslanko Levice Violeto Tomić za vodilno kandidatko na majskih volitvah v Evropski parlament. Poleg Tomićeve bo eden od dveh vodilnih kandidatov tudi Nico Cue, nekdanji generalni sekretar Zveze kovinarjev Belgije (MWB-FTGB), so sporočili iz Stranke Evropska levica.

Vodilna kandidata za evropske volitve so imenovali na zasedanju izvršnega odbora Stranke Evropske levice, ki je konec tedna potekalo v Bruslju. Na volitvah bodo nastopili s programom "Za progresiven izhod iz krize. Na evropskih volitvah volite Levico."

Z vodilnima kandidatoma želi Evropska levica ljudem dati jasno izbiro, saj smo na strani tistih, ki ne sprejemajo vedno večjega protislovja med bogastvom in revščino, je pri tem poudaril predsednik Evropske levice Gregor Gysi.

V Evropski levici so v obrazložitvi izbire Tomićeve med drugim zapisali, da ima s kandidaturo Tomićeve Evropska levica na čelu kandidatov predstavnico vzhodnoevropske stranke iz države, ki se je soočila s zahtevnim obdobjem preobrazbe.

V slovenski Levici potrditev Violete Tomić vidijo kot priznanje delu stranke v evropskem kontekstu. Pri tem napovedujejo, da bodo nastopili kot zagovornik drugačne Evrope, ki je ne bosta rušila neoliberalizem sredine na eni strani in populizem desnice na drugi strani. "Naše sporočilo je preprosto: drugačna Evropa je mogoča! To je Evropa, ki je demokratična na vseh ravneh družbe, Evropa solidarnosti in sodelovanja, za katero se borimo v Levici. Za Evropo ljudi, ne kapitala," so sporočili iz Levice.

Ali bo Tomićeva tudi nosilka liste slovenske Levice, še ni jasno. Kot je v izjavi za medije pojasnila poslanka, namreč evidentiranje kandidatov v stranki še poteka, se pa bo prijavila tudi sama.

Tomićeva je sicer namestnica koordinatorja Levice, poslanka slovenskega parlamenta in članica Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, kjer je glavna poročevalka za pravice oseb LGBT.

Pri tem je predsednik Evropske levice Gysi poudaril, da smo zlasti v vzhodni Evropi priča konfrontaciji, ki vključuje politiko izključevanja, omejevanje svobode in državljanskih pravic. Evropska levica pred evropskimi volitvami poudarja, da je ključno vprašanje našega časa socialno vprašanje. Verodostojnost politik je v veliki meri odvisna od sposobnosti prerazporeditve bogastva v koristi revnejših razredov, preprečiti pa je treba tudi militaristično EU. Za evropsko levico je bistvenega pomena novo gibanje mladih proti podnebnim spremembam in za soočenje s posledicami napačnih političnih odločitev, je poudaril Gysi.