#EUface

Zgodba 8.1.2019 19:22

Stranke z začetkom leta v aktivne priprave na evropske volitve

V začetku leta so stranke pospešile aktivnosti za majske volitve v Evropski parlament. Medtem ko je v nekaterih bolj pestro in so že znana nekatera imena na kandidatnih listah, denimo v SD in NSi, pa se v drugih strankah še dogovarjajo o morebitnem sodelovanju. Skupno listo utegnejo oblikovati LMŠ, SMC in SAB, ki pripadajo evropskim liberalcem.

LMŠ, SMC in SAB so pokazale interes za skupni nastop na volitvah, vendar za zdaj termina za srečanje, na katerem bi se dogovorile, še niso dokončno uskladile. To naj bi se zgodilo sredi meseca.

O pripravah na evropske volitve je prav danes spregovorilo predsedstvo SD. V stranki zaključujejo evidentiranje kandidatov, ki jih je več kot 50. Predsednik stranke Dejan Židan je pojasnil, da ima aktualna evropska poslanka Tanja Fajon, sicer podpredsednica stranke, njegovo podporo pri vnovični kandidaturi in tudi kot nosilka kandidatne liste. O listi sicer odloča predsedstvo stranke, je poudaril.

Pestre priprave na evropske volitve imajo tudi v NSi. Vodstvo stranke je na neformalnem posvetu v minulih dneh razpravljalo o sestavi kandidatne liste, o kateri bo sicer dokončno odločil izvršilni odbor v prihodnjih tednih. Že zdaj pa je znano, da bosta med kandidati, med katerimi naj bi bila tudi presenečenja, ponovno aktualni poslanec Lojze Peterle in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak.

Tudi v SDS, ki ima sedaj tri evropske poslance, potekajo priprave na majske evropske volitve. Evidentiranje kandidatov bodo sprožili v prihodnjih dneh, nakar bodo postopki tekli v skladu s pravili stranke, so za STA pojasnili v SDS.

V Levici trenutno zaključujejo pripravo programa, ki je nadgradnja tistega z zadnjih evropskih volitev in gre v smeri reforme evropske skupnosti. Odprli bodo postopke evidentiranja kandidatov, so pojasnili v stranki, kjer pa o imenih na listi za zdaj še ne govorijo.

V DeSUS so v fazi dogovarjanja za sestavo kandidatne liste. Za zdaj še ni znano, ali bo kandidiral tudi aktualni evropski poslanec Ivo Vajgl, so pojasnili v stranki. S samostojno kandidatno listo, ki jo še sestavljajo, bo na evropskih volitvah nastopila tudi SNS, je pojasnil predsednik stranke Zmago Jelinčič.