#EUface

Novica 10.12.2018 10:11

V Ljubljani prvo klavirsko tekmovanje Janez Matičič

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (KGBL) je pripravil 1. mednarodno klavirsko tekmovanje Janez Matičič 2018, namenjeno pianistom vseh narodnosti do 35 let. Potekalo bo od danes do sobote v Ljubljani, prijavilo pa se je 44 pianistov iz sedmih držav - Slovenije, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Avstrije, Italije in Ukrajine, so sporočili s KGBL.

Gre za prvo mednarodno klavirsko tekmovanje v Sloveniji, ki je namenjeno tako mladim kot zrelim pianistom z že zaključenim visokošolskim študijem. Razdeljeno je v pet kategorij, njegova posebnost pa je po navedbah organizatorjev v tem, da tekmovalci v posameznih kategorijah izvajajo obvezne skladbe, ki jih je napisal pobudnik tekmovanja, mednarodno priznani slovenski skladatelj in pianist Janez Matičič.

Leta 1926 rojeni Matičič je končal študij kompozicije pri Lucijanu Mariji Škerjancu in študij dirigiranja pri Danilu Švari v Ljubljani. Kasneje se je izpopolnjeval v Parizu pri znameniti Nadii Boulanger, ki ga je vpeljala v sodobnejše skladateljske tokove. Med leti 1962-1975 se je ukvarjal z elektroakustično glasbo in bil član skupine Groupe de Recherches Musicales pod vodstvom Pierra Schaefferja.

Je dobitnik nagrade Princ Rainier v Monacu (1962) in nagrade Merite Culturel et Artistique v Parizu (1969). S pianistično dejavnostjo je ves čas bogatil svojo ustvarjalno in pedagoško delo in ustvaril pianistični opus, ki je med najobsežnejšimi in najbolj profiliranimi v vsej slovenski glasbeni ustvarjalnosti. Leta 2007 je prejel tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo in istega leta postal redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

V strokovni žiriji, ki bo ocenjevala tekmovalce, so poleg Matičiča še Ruben Dalibaltayan (Hrvaška), Zuzana Niederdorfer (Avstrija), Lidija Stanković (Srbija) in Hinko Haas (Slovenija). Nagradni sklad tekmovanja znaša 6900 evrov. Koncert prvonagrajencev s podelitvijo nagrad bo v soboto na KGBL.