#EUface

Novica 3.12.2018 6:00

Po Evropi bodo obeležili noč filma

Zaživela je nova pobuda za promocijo evropskega filma - Noč evropskega filma, v sklopu katere bodo od nocoj do petka v 34 kinih po Evropi brezplačno prikazali izbrani evropski film. Projektu se je pridružil tudi Kinodvor, kjer bodo v sodelovanju z Animateko v sredo prikazali celovečerni animirani film Samouni Road v režiji Stefana Savone.

Noč evropskega filma je pobuda, nastala pod pokroviteljstvom programa Ustvarjalna Evropa Media in v sodelovanju z mednarodnim kinematografskim združenjem Europa Cinemas, katerega član je tudi Kinodvor. Kot piše na spletni strani projekta, bodo v kinih po 34 evropskih mestih v sklopu prve pobude brezplačno prikazali 20 filmov, ki so v minulih dveh letih nastali s podporo Medie. Projekcijam bodo sledili pogovori z ustvarjalci.

"Obiskovalci projekcij na Noč evropskega filma bodo lahko skozi lokalno organizirana praznovanja občutili, da pripadajo širši, raznoliki skupnosti," so med drugim zapisali organizatorji in dodali, da s podporo Medie vsako leto po Evropi nastane okrog 400 filmov, katerih distribucijo želijo še dodatno spodbuditi.

V sredo bodo v sklopu filmske noči v Ljubljani brezplačno prikazali animirani film Samouni Road, italijansko-francosko koprodukcijo v arabskem jeziku, postavljeno na podeželski rob Gaze po koncu tamkajšnje vojne. Amal, Fuad, njuni bratje in sorodniki so ostali brez staršev, domov in oljčnih nasadov.

Soseska, v kateri živijo, se obnavlja, mladi pa bi ob tem radi razčistili tudi s svojo preteklostjo. "Prek spominov teh mladih preživelih se izriše poglobljen, večplasten portret družine in njene zgodovine v luči tragičnega dogodka, ki jo je nepovratno spremenil," so vsebino filma povzeli v Kinodvoru.

Izbor filmov, ki bodo prikazani po Evropi, sicer med drugim vključuje z nagrado lux nagrajeni film Bojevnica v režiji Benedikta Erlingssona, ki je prejel tudi vodomca na letošnjem Liffu, ter Hladno vojno v režiji Pawla Pawlikowskega.