#EUface

Novica 13.11.2018 18:26

V učilnici Digital School bodo mladi pridobivali znanja za izzive digitalne prihodnosti

V ljubljanskem ABC Hubu so danes odprli učilnico Digital School BTC City, v okviru katere se bodo mladi učili o napredni uporabi računalnika, programiranju, razvijanju logičnega mišljenja in spletni varnosti. Kot je ob današnjem odprtju učilnice povedal ustanovitelj Matija Torlak, želijo s tečaji mlade pripraviti na vstop v digitalno prihodnost.

Digital School Ljubljana je prva franšiza v EU, ki izvaja tečaje programiranja za otroke in mladostnike med 7. in 15. letom. Tečaji potekajo v popoldanskem času ter mlade uvajajo v osnove programiranja in reševanja problemov, nadalje pa tudi v snovanje mobilnih aplikacij.

Poseben poudarek je na razvijanju logičnega mišljenja in najnaprednejših pedagoških pristopih. Otroci se spoznajo tudi s pomenom digitalnega odtisa in varnostjo na spletu ter s problematiko medvrstniškega spletnega nasilja.

Digital School BTC city, ki je zaživela v partnerstvu z družbo BTC, je sicer že druga učilnica v Sloveniji. Prvo so odprli septembra v Stegnah v Ljubljani, aktivno pa jo obiskuje 70 tečajnikov. S tečaji na novi lokaciji v ABC Hubu bodo pričeli v decembru.

Kot je na odprtju nove učilnice poudaril Torlak, želijo mlade opremiti s kompetencami za vstop v digitalno prihodnost. "Potrebno je v otroke investirati, da bodo ustrezno pripravljeni na robotizacijo in umetno inteligenco ter delovna mesta prihodnosti," je izpostavil Torlak.

Tudi direktor poslovanja podjetja Comtrade Matej Šošterič je menil, da živimo v času, ko je povpraševanje po digitalno usposobljenem kadru ogromno, zato je vsaka dodatna iniciativa dobrodošla. Po njegovem mnenju bi morala biti digitalna pismenost bazično znanje, kakor vožnja s kolesom, je dejal, saj bodo tudi vsa delovna mesta prihodnosti povezana z digitalno tehnologijo.

Današnjega odprtja se je udeležil tudi izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj v družbi BTC Miha Mermal. Dejal je, da v družbi z veseljem podpirajo projekt, ki mlade opremi s kompetencami za spoznavanje digitalne realnosti ter jim omogoči, da spoznajo internet ne le skozi igre in Youtube, temveč tudi z vidika ranljivosti, varovanja osebnih podatkov in drugih pasti.

V okviru odprtja je potekala tudi uvodna ura, poimenovana Hour of code, na kateri se mladi seznanijo z osnovami programiranja. Delavnic Hour of code se je doslej udeležilo že približno 500 slovenskih otrok.