#EUface

ICYDK 12.11.2018 16:39

V avli ministrstva za kulturo bo odslej odmevala glasba

V avli ministrstva za kulturo bo odslej mogoče prisluhniti glasbi, ki bo, kot je na predstavitvi glasbene poslušalnice poudaril minister za kulturo Dejan Prešiček, spomnila obiskovalce, da so v hiši kulture. Obenem bodo posnetki prosto dostopni za individualno poslušanje pred vhodom v veliko sejno sobo, vsak dan med pol sedmo in sedemnajsto uro.

Glasbena poslušalnica tako v avli ministrstva dopolnjuje razstave in knjigobežnico, kar po ministrovih besedah obiskovalcem sporoča, da so na kulturnem in ne na gospodarskem ministrstvu.

Prešiček je v nagovoru pohvalil zaposlene, da so pripombo, da bi bilo dobro, če bi se na ministrstvu slišala glasba, vzeli resno in zamisel nadgradili z glasbeno poslušalnico. V sodelovanju z Radiem Slovenija in glasbenoinformacijskim centrom SIGIC so pripravili izbor kakovostne slovenske glasbe in evropskih klasikov v izvedbi slovenskih orkestrov, komornih ansamblov, solistov in dirigentov.

Kot je poudarila Mojca Menart, vodja založniške dejavnosti ZKP RTV Slovenija, ki je poskrbela za glasbeni izbor, "projekt predstavlja majhen korak za ministrstvo in velik za Slovenijo". Glasbeni izbor je tako v žanrskem kot časovnem smislu obsežen. Na voljo so tako posnetki iz antologij, kot so operna - Zlitje stoletij, antologija Klasika, dela lani preminulega violinista Dejana Bravničarja, kot tudi najnovejši posnetki, denimo zajeti z albumov skladateljice Nine Šenk in slovenskih zborov.

Na ministrstvu želijo s projektom omogočiti javno dostopnost do arhiviranih kakovostnih slovenskih glasbenih del in promovirati legalno uporabo glasbe. Predhodno so pridobili potrebna dovoljenja upravljavcev avtorskih pravic ter pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, tudi za dnevno predvajanje glasbe, so zapisali na ministrstvu.

O avtorskih pravicah in pomenu legalne uporabe glasbe sta spregovorila predsednik nadzornega odbora Združenja SAZAS Pavel Mihelčič in direktor IPF Viljem Marjan Hribar. Mihelčič je menil, da Slovenci premalo spoštujemo svojo glasbo. Kot je poudaril, je glasba razkošje, ki so ga nekoč znali plačati, danes pa, ker je na razpolago vsem, do nje nimamo več pravega odnosa.

Hribar je opozoril na problem piratstva. Po podatkih mednarodne organizacije Muso, naj bi lani v Sloveniji beležili več kot 42 milijonov primerov nelegalnega predvajanja glasbe, kar državo uvršča v sam vrh piratstva. Po njegovem mnenju bi bolj kot represija pomagal premik v družbeni zavesti oziroma preskok v glavah, da je kraja glasbe enaka prisvajanju drugih stvari in kaže na nespoštovanje do kreativnega dela ustvarjalcev.

Kot napovedujejo na ministrstvu, bo v nadaljevanju mogoče prisluhniti tudi posnetkom kakovostne popularne glasbe ter glasbenim delom, ki jih ministrstvo sofinancira prek javnih razpisov in katerih avtorji bodo želeli, da je njihovo delo javno dostopno tudi v poslušalnici ministrstva.