#EUface

Novica 9.10.2018 14:17

Med finalisti za nagrado Saharov tudi nevladne organizacije, ki rešujejo migrante v Sredozemlju

V ožjem izboru za letošnjo nagrado Saharov, ki jo Evropski parlament podeljuje borcem za človekove pravice, so letos nevladne organizacije, ki rešujejo migrante v Sredozemskem morju, ukrajinski režiser Oleg Sencov in maroški politični aktivist Naser Zefzafi, so danes sporočili iz Evropskega parlamenta.

Dobitnika nagrade bodo med finalisti 25. oktobra izbrali predsednik Evropskega parlamenta in predsedniki političnih skupin, nagrado - priznanje in 50.000 evrov - pa mu bodo predali na slavnostni podelitvi v Strasbourgu 12. decembra.

Nevladne organizacije, ki sta jih za nagrado predlagali skupini socialistov in demokratov (S&D) ter Zelenih, so Boat Refugee Foundation, Jugend Rettet, Lifeline Rescue Boat, Zdravniki brez meja, MOAS, Proactiva Open Arms, PROEM-AID, Save the Children, Sea Eye, Sea Watch in SOS Mediterranee. Organizacije od leta 2015 v Sredozemskem morju rešujejo prebežnike, ki se na poti iz Afrike v Evropo na prenatrpanih plovilih znajdejo v težavah.

Ukrajinski filmski režiser Oleg Sencov je bil leta 2015 obsojen na 20-letno kazen v strogo varovanem zaporu. Obsojen je bil zaradi požiga prostorov prokremeljske stranke na Krimu po priključitvi polotoka Rusiji in načrtovanja drugih napadov, med drugim razstrelitve Leninovega kipa v Simferopolu. Sencov, ki ga je za nagrado predlagala politična skupina Evropske ljudske stranke, je postal simbol kakih 70 ukrajinskih državljanov, ki so jih ruske sile na Krimu nezakonito aretirale in obsodile na dolge zaporne kazni. Od 14. maja gladovno stavka.

Naser Zefzafi je vodja množičnega protestnega gibanja Hirak, ki se v maroški regiji Rif bori proti korupciji, zatiranju in zlorabi oblasti. Lani so ga aretirali in obsodili na 20 let zapora zaradi zarote proti državni varnosti. Maroški kralj Mohammed VI. je avgusta pomilostil 188 aktivistov gibanja Hirak, a Zefzafija ni bilo med njimi. Konec avgusta je začel gladovno stavkati zaradi slabih pogojev v zapor. Za nagrado Saharov so ga predlagali skupina levice in 39 evropskih poslancev za njegov boj proti zatiranju in zlorabi oblasti.

Letos so bili za nagrado Saharov za svobodo misli sicer predlagani še nemška pravnica turškega porekla Seyran Ates, nekdanji sirski vojaški fotograf s psevdonimom Caesar, nekdanji ameriški vrtnar Dewayne Johnson, ki je dobil primer proti Monsantu, nevladna organizacija AfriForum in kanadska aktivistka proti splavu Mary Wagner.

Evropski parlament nagrado Saharov vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Lani je nagrado prejela venezuelska opozicija.