#EUface

Novica 21.9.2018 5:00

Svetovni dan v podporo 47 milijonom obolelim za demenco

V Sloveniji ima demenco po epidemioloških ocenah okoli 33.000 ljudi, v Evropi deset milijonov, na svetu pa 47 milijonov ljudi. Demenca tako sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe, na kar opozarja tudi letošnji svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, ki ga zaznamujemo danes.

V Sloveniji bomo ob svetovnem dnevu organizirali več Sprehodov za spomin. V Ljubljani, kjer bo sprehod potekal že sedmič, se bodo udeleženci zbrali v soboto ob 10. uri pred Moderno galerijo. Skupaj se bodo sprehodili do Mestne hiše in nazaj. Prihodnji teden pa bo na ljubljanski medicinski fakulteti mednarodna konferenca o demenci.

Demenca je skupno ime za progresivne možganske sindrome, ki čez čas povzročijo ne le poslabšanje spomina, ampak tudi drugih možganskih funkcij, kot so razmišljanje, prepoznavanje, izražanje in načrtovanje. Gre za bolezen, ki je mnogo več kot zgolj izguba spomina, saj prinese tudi spremembo človekove osebnosti, ki je za svojce obolelega še posebej boleča.

V največji meri zaradi starajoče se družbe v svetu število obolelih za demenco hitro narašča. Vsake tri sekunde zanjo zboli ena oseba, dve tretjini demenc pa predstavlja Alzheimerjeva bolezen. Organizacija Alzheimer Evropa je dala pobudo, da demenca postane prioriteta javnega zdravstva, kar je podprla tudi Slovenija.

Po ocenah strokovnjakov ima diagnozo le vsak četrti bolnik z demenco, kar je razlog za veliko zaskrbljenost. September kot svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni zato vsako leto izpostavi pomen ozaveščenosti o demenci in boja proti njeni stigmatizaciji. Svetovna zdravstvena organizacija je maja 2017 tudi sprejela globalni akcijski načrt za demenco.

Predsednica združenja za pomoč pri demenci Spominčica - Alzheimer Slovenija Štefanija L. Zlobec pa je pred dnevi v pogovoru za STA poudarila, da je demenca globalni izziv, ki se začne pri svojcih obolelega: "Oskrba bližnjega je zanje breme, ki ga zmorejo le s pomočjo skupnosti. Svojcem veliko pomeni že, če jih nekdo informira o značilnostih bolezni, njenem poteku in možnih zapletih."

Zlobčeva je ocenila, da je prišlo do velikega preskoka na boljše pri odnosu do obolelih, tako v domovih za starejše kot doma, kjer oboleli potrebujejo še več podpore. Zaradi tega v Spominčici že izvajajo družabništvo na domu, potrebe po taki obliki pomoči pa so velike. V pomoč obolelim, svojcem in lokalni skupnosti so tudi demenci prijazne točke.

Kot dobrodošel se je izkazal tudi projekt Za demenci prijazno skupnost, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje. Namenjen je izobraževanju ter usposabljanju formalnih in neformalnih oskrbovalcev obolelih kot tudi strokovnih delavcev, kar Spominčica izvaja po celotni državi. Drugi sklop pa je namenjen izobraževanju družinskih zdravnikov, ki prvi pridejo v stik z bolniki.