#EUface

Novica 18.9.2018 10:25

V Mariboru so se mladi pomerili z električnimi kolesi lastne izdelave

Laboratorij za energetiko in Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (Feri) Univerze v Mariboru sta v evropskem tednu mobilnosti v ponedeljek priredila dijaško in študentsko tekmovanje z električnimi kolesi, ki so jih tekmovalci izdelali sami.

V cestni kategoriji je slavila ekipa iz Tehniškega šolskega centra Maribor, drugo mesto je zasedla ekipa e-bike iz Škofje Loke, tretji pa so bili fantje iz ŠC Ptuj. V odprti kategoriji je zmagala ekipa Bull bikes iz Univerze v Ljubljani, drugo in tretje mesto pa sta zasedli ekipi iz Feri.

Laboratorij za energetiko in Feri sta tekmovanje priredila že sedmo leto zapovrstjo. "Osnovni namen tekmovanja je spodbuditi zanimanje mladih za tehniko, predstaviti nove tehnološke rešitve na področju električno podprtih pogonskih sistemov za kolesa ter okrepiti ozaveščenost o učinkoviti rabi energije v prometnem sektorju," so zapisali organizatorji.

Tekmovanje je potekalo pod okriljem Mestne občine Maribor v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2018. Na njem je sodelovalo devet ekip s Srednje elektro-računalniške šole Maribor, Šolskega centra Škofja Loka, Šolskega centra Ptuj, Tehniškega šolskega centra Maribor, Univerze v Ljubljani in Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Ekipe so morale izdelati svoja e-kolesa, ki so bila razdeljena v cestno A-kategorijo ali odprto B-kategorijo. V ponedeljek pa so se ekipe zbrale v Mariboru in se pomerile v treh tekmovalnih disciplinah - premagovanju naklona na cesti Za tremi ribniki; premagovanju razdalje na Hipodromu Kamnica ter v spretnostni vožnji po poligonu, ki je bil postavljen v središču mesta.

V sklopu evropskega tedna mobilnosti bodo sicer v Mariboru organizirali tudi Pešbus za vodenje otrok v šolo ter izvedli akcijo spodbujanja ljudi, da ne hodijo v službo z avtomobilom. Ob dnevu brez avtomobila 21. septembra bo na voljo tudi brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi.