#EUface

Novica 16.9.2018 5:00

Začenja se evropski teden mobilnosti

Začenja se evropski teden mobilnosti, ki spodbuja k uvedbi trajnostnih prometnih ukrepov. Z različnimi dogodki bo v projektu tokrat sodelovalo rekordnih 77 slovenskih občin. Rdeča nit letošnjega tedna mobilnosti je Združuj in učinkovito potuj, želi pa nas spodbuditi, da bi na vsakodnevnih poteh kombinirali več okolju prijaznih načinov premikanja.

Letošnji, že 17. evropski teden mobilnosti, katerega namen je spodbujanje trajnostnega mestnega prometa in zmanjšanje emisij v mestih, bo obeležilo več kot 2400 mest po Evropi.

Evropski teden mobilnosti bo spodbujal ljudi k souporabi prevoznih sredstev, na primer koles in vozil. Kot so zapisali na Evropski komisiji, deljenje prevoznih sredstev lahko uporabnikom prihrani čas, izboljša njihovo zdravje in zniža prevozne stroške, mestom pa prinaša boljši zrak in manj hrupa.

Po celi Evropi bodo organizirani dnevi brez avtomobila, tretje leto zapored pa bo potekal tudi evropski dan brez smrtnih žrtev na cestah, ki opozarja na cestnoprometno varnost.

Evropskemu tednu mobilnosti se je letos pridružilo rekordnih 77 slovenskih občin. Da bi med občani spodbudile okolju prijazne načine premikanja, bodo občine organizirale številne dogodke, med drugim bodo v nekaterih mestih za promet zaprli določene ceste, izvajali bodo delavnice na temo trajnostne mobilnosti in prometne varnosti ter organizirali kolesarske izlete.

V prestolnici bodo na dan brez avtomobila, s katerim se zaključi evropski teden mobilnosti, občanom nudili tudi brezplačni javni prevoz.