#EUface

Priložnost 13.8.2018 13:47

Bruselj objavil razpis za projekte v okviru evropske solidarnostne enote

Evropska komisija je danes objavila nov razpis za zbiranje projektnih predlogov v okviru evropske solidarnostne enote. Za projekte so iz proračuna EU odobrili 44 milijonov evrov. Kot so sporočili danes v Bruslju, gre za prvega v nizu razpisov, ki bodo do konca leta 2020 najmanj 100.000 mladim omogočili sodelovanje v solidarnostni enoti.

Razpis je odprt za več vrst projektov kot kdaj koli prej, saj bodo poleg dolgoročnih prostovoljstev, pripravništev in delovnih mest za posameznike na področju solidarnosti po novem upravičeni tudi kratkoročni projekti skupin prostovoljcev. Poleg tega bodo lahko prijavili projekte v organizaciji skupin najmanj petih mladih, ki so se registrirali na portalu evropske solidarnostne enote.

Novo je tudi to, da bodo pri nekaterih projektih na področju prostovoljstva lahko sodelovale tudi organizacije z Islandije, Norveške, Liechtensteina, Turčije, Makedonije in drugih partnerskih držav, so navedli na komisiji.

Projekti v okviru danes objavljenega razpisa za zbiranje predlogov bodo izbrani, potem ko bosta Evropski parlament in Svet EU po političnem dogovoru, doseženem junija, uradno sprejela predlog komisije. V skladu s tem predlogom bi evropski solidarnostni enoti namenili več kot 340 milijonov evrov, njena pravna struktura pa bi se okrepila, tako da bi v njej lahko do konca leta 2020 sodelovalo 100.000 mladih.

Rok za predložitev projektov je 16. oktober, razen za projekte skupin prostovoljcev, ki jih lahko predložijo do 18. februarja prihodnje leto.

Evropska solidarnostna enota je bila ustanovljena decembra 2016. Do zdaj se je registriralo 72.000 mladih, med njimi jih je približno 7000 vključenih v solidarnostne aktivnosti.