#EUface

Priložnost 13.7.2018 15:28

V okviru Evropske noči raziskovalcev tudi natečaj Raziskovalec - varuh kulturne dediščine

Univerzi v Mariboru in na Primorskem, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer in Zveza prijateljev mladine Maribor so v okviru Evropske noči raziskovalcev 2018 razpisale nagradni natečaj Raziskovalec - varuh kulturne dediščine. Namenjen je otrokom v vrtcih, osnovnošolcem ter srednješolcem v Sloveniji, poteka pa do 21. septembra.

Na ta način želijo spodbuditi mlade, da preko zanimivih tem razmišljajo o poklicu raziskovalca in sodelujejo z njim najbližjo obliko izražanja. Mlade tako vabijo h kreativnemu razmišljanju o poklicu raziskovalca in varovanju kulturne dediščine, ki nas obdaja, so sporočili z mariborske univerze.

V okviru natečaja zbirajo prispevke v kategorijah likovno ustvarjanje in literarno ustvarjanje primerno posamezni starostni skupini. Sodelujoči bodo razdeljeni v pet starostnih skupin: vrtčevski otroci, učenci prve triade osnovne šole, učenci druge triade osnovne šole, učenci tretje triade osnovne šole in srednješolci.

Natečaj je objavljen na spletni strani projekta ern.um.si. Evropska noč raziskovalcev bo sicer letos potekala 28. septembra, s katero želijo organizatorji javnost seznaniti in ozavestiti o pozitivni vlogi dela raziskovalcev ter s tem približati razumevanje in vpliv dela raziskovalcev na vsakodnevno življenje občanov.

V okviru Evropske noči raziskovalcev letos v Sloveniji sodelujejo trije konzorciji, in sicer konzorcij Varni z znanostjo/SAWE, v katerem sodelujejo Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, konzorcij Humanistika, to si ti!, v katerem je ljubljanska filozofska fakulteta, in konzorcij Noč ima svojo moč!, v katerem so Ustanova Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije.