#EUface

Novica 15.7.2018 8:53

Do začetka novega šolskega leta dokončanih nekaj naložb v šolstvu

Medtem ko so šolarji na počitnicah, nekatere šole hitijo s prenovami. Do novega šolskega leta bodo tako predvidoma dokončane tudi nekatere naložbe, ki jih sofinancira ministrstvo za izobraževanje. V Ljubljani bo dodatne prostore pridobil ljubljanski zavod za gluhe in naglušne, v Kopru so v pričakovanju novih prostorov učenci italijanske skupnosti.

V Ljubljani je v teku dozidava in nadzidava ljubljanskega zavoda za gluhe in naglušne, zaključek del pa je načrtovan do začetka novega šolskega leta. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naložbo financira v višini 1,4 milijona evrov, so za STA navedli na direktoratu za investicije pri ministrstvu. To namreč sofinancira posamezne občinske projekte na podlagi javnih razpisov.

V okviru prizadevanj za reševanje prostorske stiske vrtca, osnovne šole in gimnazije italijanske narodne skupnosti v Kopru je v teku prva faza prenove prostorov OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio, Gimnazije Gian Rinaldo Carli Koper in Vrtca Delfino Blu, in sicer na lokaciji Izolska vrata 2 v Kopru. Trenutno je v teku rekonstrukcija opuščenega objekta nekdanje Srednje tehniške šole Koper. Dela naj bi končali septembra oz. do začetka novega šolskega leta. Ministrstvo je za sofinanciranje projekta zagotovilo dobrih 1,6 milijona evrov.

Do oktobra naj bi sicer tudi sanirali zunanje asfaltne površine in kletne prostore ter odpravili napake na novi koprski tehniški srednji šoli.

Do novega šolskega leta naj bi dokončali prizidek k Srednji poklicni in strokovni šoli Zreče. Vrednost celotne naložbe znaša več kot pol milijona evrov, od teh dobrih 200.000 evrov zagotavlja ministrstvo, preostali denar pa bo primaknil Šolski center Slovenske Konjice-Zreče v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in gospodarskimi družbami.

Do sredine oktobra naj bi prenovili tudi sanitarne prostore in streho Dijaškega doma Poljane v Ljubljani. Vrednost pogodbenih del je slabih pol milijona evrov.

Ponekod pa bodo morali na nove ali obnovljene prostore še počakati. Še vedno denimo poteka gradnja Osnovne šole (OŠ) Lavrica blizu Ljubljane, ki so jo sicer delno odprli lani, a brez telovadnice. Zaključek gradnje še ni znan, zagotovo pa ne bo končana do začetka novega šolskega leta, ocenjujejo na direktoratu. Za to naložbo je ministrstvo sicer namenilo dobrih 300.000 evrov.

Obeta se tudi nekaj novih naložb v srednje šole. Tako je trenutno v teku javno naročilo za izbor izvajalca za gradnjo novega Šolskega centra Slovenj Gradec. Tam so v maju odkrili temeljni kamen za naložbo v nove prostore centra, ocenjeno na 11,6 milijona evrov. Začetek gradnje je predviden v drugi polovici leta, končala pa naj bi se v letu 2022.

Ministrstvo bo kmalu objavilo še javno naročilo za izbor pripravljavca projektne dokumentacije za gradnjo delavnic na ljubljanski srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli.

Za izgradnjo Centra zdravega načina življenja pri ljubljanski srednji zdravstveni šoli je izdelana idejna zasnova, v pripravi je projektna naloga. Naložba je ocenjena na 2,5 milijona evrov. Začetek del je predviden v začetku leta 2019, zaključek v prvi polovici leta 2020.

V fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja je prizidek ljubljanske srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo z ocenjeno vrednostjo celotne naložbe v višini treh milijonov evrov. Predviden začetek del je v začetku leta 2019, zaključek v prvi polovici leta 2020.

V teku je projektiranje rekonstrukcije, statične in energetske sanacije mariborske srednje šole za gostinstvo in turizem. Predvidena je prenova celotne zgradbe za potrebe šole z opremo splošnih učilnic, učilnic praktičnega pouka, kabinetov, laboratorijev in upravnih prostorov. Projektantska ocena je dobrih šest milijonov evrov, šola bo nared predvidoma septembra 2021, še napovedujejo na ministrstvu.