#EUface

Novica 5.7.2018 13:48

Poletna šola računalništva mlade uči, da postanejo ustvarjalci novih tehnologij

Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (UL FRI) poteka že 12. Poletna šola FRI, v okviru katere se bo v treh tednih zvrstilo rekordnih 13 delavnic. Na delavnicah bodo slovenski strokovnjaki s področja računalništva in informatike mlade učili in navduševali, da postanejo ustvarjalci in ne le uporabniki novih tehnologij.

Delavnice, ki bodo potekale še do 13. julija, so namenjene osnovnošolcem, srednješolcem in študentom, ki želijo izpopolniti in nadgraditi svoje znanje s področja računalništva, informatike in razvoja aplikacij.

Ob tem na fakulteti opozarjajo, da računalništvo ni igranje igric in gledanje video posnetkov na tabličnih računalnikih. Računalniško mišljenje je povezano z naravoslovjem in s strateškim reševanjem problemov. "Ne zanima nas toliko uporaba računalnika ali pametnega telefona, ampak kako ta naprava deluje in kako jo naučiti, da bo počela še kaj novega. Tega poučevanja na vseh stopnjah obveznega izobraževanja primanjkuje," so zapisali na fakulteti.

Na Poletni šoli FRI bodo zato strokovnjaki s področja računalništva in informatike učili in navduševali mlade generacije, da postanejo ustvarjalci in ne le uporabniki novih tehnologij.

Mladi se bodo na delavnicah učili robotike, ustvarjali spletne aplikacije in računalniške igre ter upravljali z droni, študentke in študenti pa se bodo učili osnov programiranja v programu Python. Predavatelji in študenti Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani so za otroke od 3. do 6. razreda pripravili tudi delavnico osnov programa Scratch, kot uvod v poznejše naprednejše programiranje.

S poletno šolo želijo na fakulteti mlade spodbuditi, da znanja informatike in računalništva začnejo osvajati čim bolj zgodaj.

V Sloveniji namreč po navedbah fakultete že zdaj potrebujemo 3000 zaposlenih z znanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije. "To stanje se v prihodnje ne bo izboljšalo, če ne bo pomembnih premikov na področju računalniškega izobraževanja," so zapisali.

Pri organizaciji poletne šole fakulteta letos sodeluje tudi s projektom Središčne karierne orientacije zahod (SKOZ), ki ga koordinira Gimnazija Vič. Poletno šolo pa so sponzorsko podprla tudi številna podjetja, med katerimi so Celtra, Kolektor, Medis, Mikrocop, NIL, Outfit 7, Petrol, Gorenje Group, Instrumentation technologies itd.