#EUface

ICYDK 7.6.2018 17:28

Na Krakovskem nasipu razstava o intelektualni lastnini za vsakdanjo rabo

V Ljubljani bo na Krakovskem nasipu od ponedeljka na ogled razstava z naslovom Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo, ki sta jo pripravila Urad RS za intelektualno lastnino in Tehniški muzej Slovenije. Na njej je prek 20 kratkih zgodb predstavljena vloga intelektualne lastnine v vsakdanjem življenju. Razstava bo na ogled do 11. julija.

Panojska postavitev na poljuden način prikazuje zanimivosti iz sveta patentov, modelov in znamk, pojasnjuje avtorske pravice ter prikazuje primere iz tehniške zgodovine. Glavni cilj postavitve je seznaniti mimoidoče z vlogo intelektualne lastnine v njihovem vsakdanjem življenju, s posledicami zlorabe ter s pozitivnimi učinki njenega spoštovanja, so sporočili iz tehniškega muzeja.

Na razstavi je predstavljenih 20 kratkih zgodb, ki med drugim pojasnjujejo, kdo je bil prvi lastnik avtomobila na Kranjskem, ali je bil res Slovenec predlagatelj prve poštne znamke, kateri slovenski izdelek je bil najbolj kopiran in ali je bil Michael Jackson lastnik patenta. Obiskovalci lahko spoznajo tudi, kako je slišati zvočna znamka.

Urad RS za intelektualno lastnino deluje od leta 1991. V tem obdobju je bilo pri njem registriranih skoraj 42.000 znamk in 2300 modelov ter podeljenih 38.500 patentov. Urad prispeva k spodbujanju ustvarjalnosti in inovativnosti, učinkovitemu in mednarodno primerljivemu sistemu varovanja intelektualne lastnine, razvoju kulture in gospodarstva, povečanju konkurenčnosti ter izboljšanju kakovosti življenja.

Tehniški muzej Slovenije je največji slovenski muzej, ki se nahaja v nekdanjem kartuzijanskem samostanu v Bistri pri Vrhniki. Na ogled ponuja številne stalne in občasne razstave s področij tehniške dediščine.

Osveščanju o pomenu intelektualne lastnine je v Sloveniji namenjen tudi projekt ICYDK, ki ga izvaja Tehniški muzej Slovenije ob sofinanciranju Urada EU za intelektualno lastnino (EUIPO). Gre za enoletni projekt, katerega ime izhaja iz kratice ICYDK, priljubljenega akronima za frazo In Case You Did not Know (Če slučajno še ne veš).

V ospredju projekta bodo predvsem mladi s poudarkom na starostni skupini od 13 do 18 let, ki jih bodo osveščali o intelektualni lastnini ter skušali vplivati na njihovo dojemanje, vrednotenje in posledično ravnanje.