#EUface

ICYDK 2.6.2018 9:38

Z vprašalnikom do boljše analize odnosa do intelektualne lastnine

V sklopu projekta ICYDK, s katerim Tehniški muzej Slovenije posebej mlade osvešča o pomenu intelektualne lastnine, so pripravili tudi vprašalnik, s katerim želijo bolje raziskati odnos Slovencev do intelektualne lastnine. Raziskave namreč kažejo, da ljudje kljub vedno boljši osveščenosti na področju intelektualne lastnine zavestno kršijo pravice.

ICYDK je enoleten projekt, katerega ime izhaja iz priljubljenega akronima za frazo In Case You Did not Know (Če slučajno še ne veš). Projekt sofinancira Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO). Vsebinsko se navezuje na izboljšanje razumevanja področja intelektualne lastnine, njene vrednosti in dvigovanja zavedanja o njenem pomenu in vplivu.

V ospredje je postavljena predvsem skupina mladih, s posebnim poudarkom na mladih v starostni skupini od 13 do 18 let. Mlade bodo osveščali o intelektualni lastnini ter skušali vplivati na njihovo dojemanje, vrednotenje in posledično ravnanje.

Z različnimi aktivnostmi bodo ugotavljali, kako mladi prihajajo v stik z intelektualno lastnino, kako jo uporabljajo (nelegalno nalaganje filmov, glasbe in fotografij, kupovanje ponaredkov itd.), jim pokazali konkretne posledice zlorabe ter na drugi strani predstavili pozitivne učinke spoštovanja.

Ena od aktivnosti za ugotavljanje odnosa mladih do intelektualne lastnine je tudi vprašalnik, ki ga sestavlja 20 vprašanj. Vsi zbrani podatki so anonimni. Vprašalnik je objavljen na spletnih straneh projekta na tej povezavi.