#EUface

Novica 23.5.2018 6:00

Ciril Jazbec prejemnik štipendije za vizualno pripoved o podnebnih spremembah

Fotograf Ciril Jazbec si je s projektom Melting Away prislužil letošnjo štipendijo za vizualno pripoved o podnebnih spremembah, ki jo podeljujeta United Photo Industries in tehnološka platforma Visura. Štipendija v skupni vrednosti več kot 10.000 ameriških dolarjev vključuje 3000 dolarjev denarne nagrade in postavitev samostojne razstave.

V Sloveniji rojeni dokumentarni fotograf Jazbec (1987) je sprva študiral management v Ljubljani, nato pa se je preselil v London, kjer je magistriral iz fotoreporterstva in dokumentarne fotografije. Od leta 2014 sodeluje z revijo National Geographic, pri svojem delu pa se osredotoča na to, kako se določene skupnosti soočajo z globalizacijo in podnebnimi spremembami. Za svoje delo je prejel že več nagrad.

Kot so zapisali organizatorji natečaja, so Jazbečeve podobe iz projekta Melting Away (Taljenje) izstopale med prijavljenimi na natečaju. Jazbec se je pri projektu Melting Away osredotočil na življenje Inuitov na Grenlandiji. Povedal je, da projekt predstavlja središče njegovega zanimanja in se namerava z njim ukvarjati ves čas svoje kariere. Skoraj vsako leto se namreč vrača v arktično območje, da bi beležil posledice podnebnih sprememb. "Zrasel sem v slovenski vasici, obkroženi z naravo, in tudi zato me navdihujejo projekti, usmerjeni v osveščanje o okoljevarstvenih problematikah," je dodal.

Jazbec bo za nagrado prejel 3000 ameriških dolarjev denarne nagrade, v galeriji neprofitne organizacije United Photo Industries se bo med 7. in 29. junijem predstavil s samostojno razstavo, proračun za postavitev znaša 6000 dolarjev, s strani Visure je vabljen na sedemdnevno rezidenco v Vermontu, vredno 2000 dolarjev, obe organizaciji pa mu nudita tudi šestmesečno mentorstvo, vredno 3000 dolarjev.