#EUface

Novica 16.5.2018 12:59

Brglez: Kritike mladih pogosto več kot upravičene

Tisti, ki nam je bilo zaupano odločanje o evropski prihodnosti, bomo morali pozornost nameniti mlajšim, je prepričan predsednik DZ Milan Brglez. Nedavna gospodarska kriza in način, na katerega se je z njo spopadla EU, je namreč največ zagona vzela prav mladim, je dejal v DZ na srečanju mladih iz osmih evropskih držav z naslovom Evropa v šoli.

Kritike mladih so glede na omenjeno pogosto več kot upravičene, je menil Brglez. Po njegovih besedah moramo razviti EU, ki bo mladim ponudila možnost, da se izoblikujejo in prispevajo v svojem lokalnem okolju ter pri tem uporabijo priložnosti in izkušnje, ki jih ponuja širša Evropa, so sporočili iz DZ.

Kot je spomnil predsednik DZ, so se s sprejetjem Schumanove deklaracije, ki je naznanila novo obdobje prebujanja in oživljanja razdejane povojne Evrope, pred skoraj sedmimi desetletji na temelju skupnih vrednot začeli intenzivni procesi evropskega povezovanja. Ti so po njegovih besedah pomembno prispevali k oblikovanju prostora svobode in blaginje, ki ga Evropa in EU predstavljata danes.

Ti procesi so poleg gospodarskih ukrepov, ki so odločilno prispevali k zagotavljanju človeku dostojnega življenja, po Brglezovih besedah nosili tudi pomembno idejno sporočilo, da zmoremo skupaj več kot pa le vsak zase, da moramo medsebojne različnosti dojemati kot nekaj, kar nas bogati, ne pa ogroža ali siromaši, in da smo si ljudje v temeljnih pravicah in svoboščinah enaki že samo zato, ker smo ljudje.

Ta sporočila so zelo pomembna tudi v današnjem času, ko se zdi, da Evropa znova stoji na razpotju in išče nov smisel skupne povezane prihodnosti, je opozoril. Pri tem moramo po njegovih besedah paziti, da po toliko desetletjih miru in blaginje ne zapademo spet v vzorce razmišljanja, ki so Evropi v preteklosti prizadejali že preveč gorja.

Predsednik odbora DZ za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker (SMC) je zagotovil, da si slovenski parlament zelo prizadeva, da bi zanimanje za parlamentarne razprave približal mladim. Še posebej ga veseli, da je koordinatorica projekta Velika Britanija. To vidi kot dokaz, da so mostovi med Združenim kraljestvom in EU zgrajeni na trdnih temeljih in da bo tako ostalo ne glede na to, kaj utegne prinesti čas.

Pozdravil je tudi sodelovanje Norveške. To po njegovih besedah kaže, da ideja o združeni Evropi daleč presega teme iz politike EU.

V okviru slovesne obeležitve Dneva Evrope je danes dopoldne v DZ potekalo srečanje Evropa v šoli, ki je zaključni dogodek Erasmus+ projekta The Bridge. Osnovni namen projekta je povezovanje mladih Evropejcev in njihovo spodbujanje k premisleku in izmenjavi mnenj o Evropski uniji.