#EUface

Novica 16.5.2018 12:58

Letošnji zlati bralke in bralci bodo prejeli Srečka Kosovela

Letošnja darilna knjiga za zlate bralke in zlate bralce ob zaključku bralne značke je pesniška zbirka Srečka Kosovela BARŽ KONS, ki jo je uredil Igor Saksida, ilustriral pa Damijan Stepančič. Sklepna prireditev bo 1. junija v Cankarjevem domu, kjer pričakujejo prek 1200 zlatih bralk in bralcev iz Slovenije in slovenskih šol v Italiji.

Zbirka, ki je izšla pri založbi Miš, obsega 110 Kosovelovih pesmi. Izbor ni kronološki, temveč vsebinski, Saksidovo vodilo je bila pesnikova vpetost v današnji čas. Pesmi so razdeljene v dva sklopa, NIHIL-O-MELANHOLIJA v središče postavlja pesniški jaz, medtem ko je H2SO4 usmerjen k družbi. Zbirki so dodane misli iz Kosovelovih dnevniških zapisov.

Kosovelovo delo bodo poleg zlatih bralcev - učencev, ki so vseh devet let brali za bralno značko - prejeli tudi mentorji branja in šolske knjižnice v Sloveniji ter v slovenskem zamejstvu in delu zdomskega/izseljenskega prostora, so sporočili iz Društva Bralna značka Slovenije - Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS).

Društvo ob pomoči družbe Telekom Slovenije knjige podarja od šolskega leta 2003/2004. Od tedaj so 15 generacijam zlatih bralk in bralcev podarili že 295.500 knjig. Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS pa je od šolskega leta 2003/2004 do danes v okviru drugih darilnih akcij razdelilo 532.500 knjig.

Bralno značko sta zasnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in profesor Stanko Kotnik. Prve, Prežihove značke so podelili leta 1961 na Koroškem. Od 70. let dalje je Bralna značka delovala kot eden nacionalnih programov v okviru ZPMS, od leta 2002 pa deluje kot samostojno Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS.

Gibanje že od začetka vodijo mentorji po šolah. V branje je vključenih 70 odstotkov osnovnošolcev. V zadnjih 20 letih se po slovenskih vrtcih in splošnih knjižnicah širi predšolska bralna značka, bralna značka v srednjih šolah pa običajno deluje v obliki bralnih klubov.

Za bralno značko berejo tudi slovenski otroci v zamejstvu in na nekaterih območjih v slovenskem zdomskem/izseljenskem prostoru. V vseh programih bralne značke vsako leto sodeluje okrog 140.000 otrok, vodi pa jih več kot 7000 mentorjev, so še sporočili iz društva.