#EUface

ICYDK 9.5.2018 17:10

V Bistri tradicionalni dnevi elektrotehnike

V Tehniškem muzeju v Bistri te dni potekajo dnevi elektrotehnike, na katerih si je mogoče ogledati interaktivne predstavitve sodobnih tehnologij, ki jih pripravljajo na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko. Obiskovalci se lahko v eksperimentiranju, namenjenem spoznavanju različnih področij elektrotehnike, preizkusijo tudi sami.

Tradicionalni dogodek so na pobudo Tadeja Bajda, tedaj dekana fakultete za elektrotehniko, v Bistri prvič pripravili leta 2002, da bi predstavili fakulteto in mlade pritegnili k študiju elektrotehnike.

Dnevi elektrotehnike, ki jih muzej pripravlja skupaj s fakulteto za elektrotehniko, potekajo od torka do petka in v nedeljo. Med tednom potekajo v dopoldanskem času, namenjene pa so zaključenim skupinam osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije. V nedeljo bo razstava odprta za vso javnost in ves dan, v program predstavitev pa bo popoldne vključeno tudi predavanje na izbrano aktualno temo s področja elektrotehnike.

Obiskovalci si lahko ogledajo okoli 20 predstavitev, med katerimi so električna rolka, miniaturna avtonomna vozila in avtonomni mobilni sistem v povezavi z očali za navidezno resničnost. Ogledajo si lahko tudi lebdenje železne krogle v magnetnem polju, spoznajo prednosti pametnega doma in se zabavajo z multimedijskim peskovnikom.

Precej zanimanja mladih je danes požel tudi robotski voziček, ki po besedah študenta fakultete Simona Erjavca osebam z motnjami gibanja omogoča učinkovito mobilnost. Temelji na hibridnem sistemu, ki vključuje štirikolesni pogon z neodvisnim zavijanjem posameznih koles in gosenični mehanizem s prilagodljivim položajem. Gosenice omogočajo vožnjo prek zahtevnih ovir, kot so stopnice.

Na svetovnem prvenstvu Cybathlon, ki spodbuja in promovira razvoj učinkovitih rešitev za pomoč invalidnim osebam in je potekalo oktobra 2016 v Zürichu, je ekipa fakultete z vozičkom uspešno premagala vse ovire in se po času uvrstila na zmagovalni oder.

Prav fakulteta za elektrotehniko, ki se je tedaj imenovala še fakulteta za elektrotehniko in računalništvo, je 17. oktobra 1991 vložila prvo prijavo za slovenski patent, in sicer za izum vezja za napetostno zaščito napajanja integriranega CMOS vezja. Patent so jim podelili 27. novembra 1992 in še vedno velja.

Mlade je danes zelo pritegnil tudi prikaz RTV prenosov, ki so jih lahko spoznali z ogledom reportažnega avtomobila in improviziranega studia, v katerem je bila postavljena vsa potrebna oprema za prenose. Mnogi so se udeležili multimedijskih karaok, prek katerih so spoznavali upravljanje, programiranje in sinhronizacijo svetlobnih učinkov ter oblikovanje zvočne slike.

Predstavitve so zelo pritegnile tudi osmošolca Jakoba in Maksa iz ljubljanske Osnovne šole Ketteja in Murna. "Nisem pričakoval, da bo tako zanimivo. Veliko ljudi se ne zaveda, kaj je pravzaprav mogoče doseči z uporabo elektrotehnike," je za STA dejal Maks. Jakob je dodal, da se za elektrotehniško izobraževanje zanima tudi sam.

Predstavitve sta si danes ogledala tudi prodekan za pedagoško dejavnost na fakulteti za elektrotehniko Roman Kamnik in direktorica tehniškega muzeja Natalija Polenec. Kamnik je ob tem izpostavil predvsem izobraževalni vidik dogodka, ki pomaga mlade navdušiti za elektrotehniko. "V osnovnošolskem izobraževanju je tehnike vedno manj, zato moramo narediti nekaj, da mlade navdušimo za tehniški študij," je dejal.

Polenčeva je pojasnila, da imajo letos najavljenih okoli 1750 otrok iz 28 osnovnih in šestih srednjih šol, pri čemer nekatere šole pridejo večkrat. "Odziv je vedno dober," je poudarila.