#EUface

Zgodba 10.5.2018 17:33

Stojnica #EUface na Škisovi tržnici tudi letos pritegnila številne mlade

Na Kardeljevi ploščadi v Ljubljani danes poteka največja študentska prireditev v Sloveniji Škisova tržnica. V dopoldanskem delu so se lahko obiskovalci tradicionalno sprehodili med številnimi stojnicami. Na eni od njih je bila prisotna tudi ekipa projekta #EUface, ki je mlade seznanjala s projektom in jih za njihovo sodelovanje tudi nagradila.

Po besedah predsednice zveze Škis Patricije Premrov prireditev Škisova tržnica vsako leto združi študentske klube na enem mestu, v Ljubljani, kjer se Sloveniji predstavijo s svojo kulinariko, kulturo, prireditvami in glasbo.

Letos se je s svojimi posebnosti in kulinariko predstavilo 57 študentskih klubov, zvečer pa obiskovalce čaka pester glasbeni program.

Na tej največji študentski prireditvi se je tudi letos s svojo stojnico predstavil projekt #EUface, s katerim Slovenska tiskovna agencija (STA) mlade osvešča o vlogi in pomenu Evropske unije in Evropskega parlamenta.

Vsakdo, ki je obiskal stojnico #EUface, se seznanil s projektom in si naložil mobilno aplikacijo EUface, si je prislužil nagradno majico. Z naložitvijo aplikacije pa se je lahko vključil tudi v nagradno igro, v okviru katere se bo lahko potegoval za pametne mobilnike iPhone. Več o nagradni igri na tem mestu.

Ljubljana, Kardeljeva ploščad.
Študentska prireditev Škisova tržnica, ki jo organizira Zveza študentskih klubov Slovenije.
Foto: Anže Malovrh/STA

Obiskovalec stojnice #EUface Tilen Leban je povedal, da Evropa zanj predstavlja predvsem idejo in možnost, da bo v prihodnosti lahko študiral, delal in živel v tujini. Eno od področij, ki bi ga po njegovem mnenju v Evropski uniji morali spremeniti, pa je področje okoljskih politik. Meni, da bi te politike morali bolj zaostriti ter opustiti fosilna goriva.

Stojnico #EUface je obiskal tudi Enrico Borgo, ki je menil, da v Evropski uniji ni enostavno spreminjati stvari, saj ima vsaka država svoje politike in svojo vlado. "Če bi lahko spravili vse v skupno smer, da bi združili vse države v Evropi, bi lahko dosegli velike stvari," je poudaril.

Po mnenju študentke Sare Trošt iz Kluba ajdovskih študentov in dijakov pa Evropska unija predstavlja predvsem razširjen prostor, kjer posameznik lahko prosto potuje, se izobražuje in se zaposli. Tudi sama se je minuli semester udeležila izmenjavae v okviru evropskega programa Erasmus+ v Belgiji. Kot je dejala, tovrsten program ponuja odlično priložnost za dodatno izobraževanje, spoznavanje novih ljudi in kultur, "da vidiš, kako te drugačnost bogati," je zaključila.

Tudi študentka Mojca Kranjec iz Kluba posavskih študentov je menila, da Evropska unija ponuja zelo dobre priložnosti za delo. Želela pa bi si izvedeti več o priložnostih za mlade. Želi si, da bi mladi dobili več informacij o praksah v tujini, o tem, kako se lahko zaposlijo in kakšne so njihove možnosti.

Ljubljana, Kardeljeva ploščad.
Študentska prireditev Škisova tržnica, ki jo organizira Zveza študentskih klubov Slovenije.
Foto: Anže Malovrh/STA

Informacije o različnih možnostih za mlade, ki jih ponuja Evropska unija, so na voljo tudi na mobilni aplikaciji #EUface. Znotraj teh vsebin mlade osveščamo tudi o vlogi Evropskega parlamenta in priložnostih, ki jih ponuja EU, pa tudi o temeljnih vrednotah, na katerih temelji EU. Vse vsebine so dosegljive tudi na spletnem mestu #EUface.

Med vsebinami so tudi multimedijske zgodbe o mladih Slovencih, skozi katere se zrcalijo prednosti in priložnosti v EU, h katerim je s svojim delovanjem prispeval tudi Evropski parlament.

Poleg tega pripravljamo tudi kratke novice, relevantne za mlade. Gre tako za novice o delovanju Evropskega parlamenta kot tudi za drugo dogajanje, ki je pomembno za mlade in njihovo angažiranje oziroma delovanje v evropskem prostoru.

Vsebine nastajajo v okviru projekta Slovenske tiskovne agencije, ki ga sofinancira Evropski parlament.