#EUface

ICYDK 26.4.2018 5:00

Ob svetovnem dnevu intelektualne lastnine opozorila o njenem pomenu

Danes je svetovni dan intelektualne lastnine, katerega cilj je krepiti zavedanje o pomenu pravic intelektualne lastnine, torej patentov, znamk, modelov, geografskih označb ter avtorske in sorodnih pravic. Pristojni želijo izpostaviti tudi vlogo, ki jo imajo te pravice pri spodbujanju inovativnosti in ustvarjalnosti.

Dejavnostim ob tem dnevu se pridružuje Urad RS za intelektualno lastnino, ki bo tudi letos to priložnost izkoristil za promocijo intelektualne lastnine ter za krepitev znanja o njej in njeni vlogi v gospodarski dejavnosti in širši družbi, je urad zapisal na svoji spletni strani.

Zaradi izključne narave so z ekonomskega vidika pravice intelektualne lastnine po njihovih navedbah izredno pomembne, saj vplivajo na povečanje konkurenčnosti subjektov na trgu, njihov dolgoročni razvoj, na raziskave, razvoj in investicije, na vzpostavljanje novih ali širjenje že obstoječih vej gospodarstva, na odpiranje novih delovnih mest ter tudi na povečanje prihodkov države iz naslova davkov.

Poleg mednarodnih in evropskih predpisov urejata pravice intelektualne lastnine v Sloveniji med drugim še zakon o avtorski in sorodnih pravicah ter zakon o industrijski lastnini. Direktor urada za intelektualno lastnino Vojko Toman slovensko zakonodajo na tem področju ocenjuje kot primerljivo z evropsko in svetovno. Izpostavil pa je pomen posodabljanja zakonodaje, da lahko sledi vse pogostejšim spremembam v praksi.

Urad posebno pozornost namenja mladim, ki so po ugotovitvah študije s pojmom intelektualne lastnine dobro seznanjeni, a hkrati dokaj pogosto kršijo z njim povezano zakonodajo. "Zato so naše dejavnosti usmerjene tudi v to, kako mladim še bolje predstaviti vzročno-posledično povezavo, na primer vpliv nespoštovanja zakonodaje na število delovnih mest," je v pogovoru za STA minuli teden pojasnil Toman.

Boljšemu razumevanju intelektualne lastnine je namenjen tudi projekt ICYDK, ki ga izvaja Tehniški muzej Slovenije ob sofinanciranju evropskega urada za intelektualno lastnino. Gre za enoleten projekt, katerega ime izhaja iz kratice ICYDK, priljubljenega akronima za frazo In Case You Did not Know (Če slučajno nisi vedel). V ospredju projekta bodo predvsem mladi s poudarkom na starostni skupini od 13 do 18 let, ki jih bodo osveščali o intelektualni lastnini ter skušali vplivati na njihovo dojemanje, vrednotenje in posledično ravnanje.