#EUface

Novica 13.4.2018 10:06

Akcije Častim pol litra se je udeležilo že več kot 750 krvodajalcev

Akcije Častim pol litra, ki pod okriljem Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) že tradicionalno poteka spomladi, se je do zdaj udeležilo več kot 750 krvodajalcev, od tega 719 krvodajalcev v akcijah, ki so jih pripravile študentske organizacije univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem.

Omenjena študentska akcija po vsej Sloveniji poteka v aprilu, z njo pa želijo študente spodbuditi k darovanju, saj bo, kot so navedli organizatorji, vsaka četrta oseba vsaj enkrat v življenju potrebovala kri.

Prva je akcijo v ponedeljek začela Študentska organizacija Univerze v Mariboru. Kri je bilo mogoče darovati v Študentskem kulturno prireditvenem centru ŠTUK in v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, odzvalo pa se je skupno 291 udeležencev.

V okviru akcije, ki jo je pripravila Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, je bilo mogoče kri darovati v torek in sredo v prostorih Zavoda za transfuzijsko medicino Ljubljana, kar je naredilo 310 darovalcev.

Krvodajalska akcija, ki jo je pripravila Študentska organizacija Univerze na Primorskem, pa je od torka do četrtka potekala v Splošni bolnišnici Izola. Kri so darovali 103 udeleženci.

Akciji so se pridružili tudi številni slovenski študentski klubi. Krvodajalsko akcijo tako so ali še bodo v svojih krajih v določenih terminih v aprilu organizirali tudi Klub študentov Ruš, Selnice in Lovrenca, Klub študentov Ilirska Bistrica, Klub jeseniških študentov, tudi Klub goriških študentov, Ribniški študentski klub ter posavski, ptujski, trboveljski in radovljiški študentje. Akciji so se pridružili tudi študentje iz Kranja, Žalca, Dravske doline, iz Sevnice, Slovenske Bistrice in Študentski klub GROŠ.

Študentska organizacija Slovenije vsako leto izvede dve krvodajalski akciji, eno spomladi in drugo jeseni, uspeh akcije pa je vsako leto večji, so sporočili s ŠOS. Na zadnji jesenski akciji je kri darovalo 1594 študentov v 17 krajih po Sloveniji.