#EUface

Novica 11.4.2018 20:37

Cerar: Politiki moramo poslušati mlade, ki morajo biti aktivni, da jih slišimo

Na ljubljanski fakulteti za upravo je potekalo omizje o izzivih Slovenije do leta 2020 s poudarkom na položaju mladih in ključnih izzivih v današnji družbi. Gost omizja je bil predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. "Politiki moramo poslušati mlade, vi pa bodite aktivni. Dajajte pobude, da vas bomo slišali in uslišali," je dejal.

Udeležence omizja je pozdravil direktor Zavoda 14 Aleksander Aristovnik, ki je spomnil, da je pričujoče srečanje iz serije omizij z naslovom Izzivi Slovenije 2020, ki jih zavod organizira v zadnjih treh letih. "Današnja tema mladih ni naključna. Problematika mladih je vedno bolj pereč problem," je dejal in dodal, da se mladi danes soočajo z vrsto težav in prihodnost se ne zdi tako svetla, kot bi lahko bila.

Neštetokrat se sliši, da na mladih svet stoji. Po eni strani gre za priložnostno krilatico, po drugi pa moramo priznati, da je v njej več kot samo zrno resnice. Mladi so tisti, ki bodo nekoč krojili svet in pomembno je, kako jih zdaj, ko škarij in platna še nimajo v rokah, opremimo z znanjem, je poudaril.

Cerar je mladim dejal, da je danes nujno, da gredo v svet, še posebej študenti."Če ne doživite sveta, boste težko na domačem parketu v Sloveniji uspešni," je poudaril. Svet je vse bolj povezan in medkulturna izkušnja, pa tudi izkušnja učenja in dela v tujini, je za Cerarja izredno pomembna.

Ob tem je med uspehe vlade v tem mandatu izpostavil brezposelnost mladih, ki se je prepolovila. "Najboljši socialni ukrep je zagotoviti nekomu delo. Še bolje, če je to delo dobro plačano. Zato je tako pomembno, da zmanjšujemo brezposelnost in povečujemo zaposlenost mladih," je dejal Cerar, ki je prepričan, da pravzaprav sami lahko storijo največ zase. "Če boste sami iskali, boste tudi našli, kajti današnji svet ponuja obilo priložnosti in možnosti. Samo ne smete obupati," jim je dejal.

Cerar mladim želi, da bi delali čim več na sebi, da bodo glasni, aktivni državljani, da povedo, kaj si želijo na glas in da se povezujejo s tistimi, s katerimi lažje dosegajo svoje cilje. "Vlada in politika se morata truditi na svoji strani, a vsak od vas bo največ naredil zase, če bo našel tisto, kar ga največ veseli, odšel v tujino, si pridobil izkušnje in se vrnil nazaj domov," je med drugim dejal.

Z njim se je strinjal Boštjan Špehonja iz podjetja Unistar PRO, ki je poudaril, da je Slovenija odskočna deska za mlade, ker imamo dober izobraževalni sistem. Tudi podjetnik Matevž Petek, ki je v Silicijevi dolini v Kaliforniji zagnal nov start-up Povio z istoimensko aplikacijo za mobilne telefone, je opozoril, da v Sloveniji živimo bolje kot v ZDA in da nikoli ne bi živel v Ameriki.

Svoje videnje problematike mladih sta predstavila tudi Jerca Urbančič, sicer vodja marketinga v Mbills, ki se ukvarja z digitalizacijo mobilnega plačevanja in Peter Lepej, ustanovitelj podjetja Vistion.